Menő dolog Csernobilból szelfit posztolni?


Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij ukrán elnök a közelmúltban írta alá azt az ukrajnai elnöki rendeletet, ami arról rendelkezik, hogy idegenforgalmi látványossággá fejlesszék a csernobili atomerőművet és környékét. Azt az eddig tiltott zónát, ahol az emberiség történelmének eddigi legsúlyosabb nukleáris balesete történt 1986 tavaszán. A rendelet értelmében új sétáló utakat építenek ki a területen és javítják a mobiltelefonok térerősségét is. Az elnök úgy fogalmazott, hogy " a csernobili események mostanáig negatív részei voltak Ukrajna országimázsának, de elérkezett az idő ennek a megváltoztatására."
 Utazási Tipp  
    A legjobb utazások
Ukrajnába

A csernobili atomerőműben lévő reaktor 1986 április 26.-án éjjel robbant fel, és óriási radioaktív felhőket sodort onnét a szél a Szovjetunió és Európa fölé. Az ENSZ és GREENPEACE szerint közel 150 000 négyzetkilométernyi területen 8 millió ember lakhelye vált sugárszennyezetté. A baleset után Pripjaty város és 30 kilométeres körzetének lakosait kitelepítették. A lakosok semmit sem vihettek magukkal, még a háziállataikat sem. Ez a terület lett a tiltott zóna. A szovjetek szerint közvetlenül 31 ember halálát okozta a baleset, de sokak véleménye szerint az a szám nagyságrendekkel magasabb volt. Azt pedig csak sejteni lehet, hogy a katasztrófa utóhatásai százezres nagyságrendben okoznak betegségeket és haláleseteket azóta is.

csernobil 01

Pro és kontra érvek a Csernobilba utazóknak:

Az utazások szervezői és az ukrán kormányszervek szerint az óvintézkedéseknek köszönhetően elenyészően alacsony szintre esett vissza a sugárzás, melynek mostani mértéke kb. egy röntgenvizsgálaténak felel meg. Az ellenzők viszont azzal érvelnek, hogy ha a levegő tiszta is a területen, ez semmiképpen sem igaz a tárgyakra és az élőlényekre. Még a pár órás tartózkodás is veszélyes sugárterhelést jelenthet a szervezetre. A tiltott zónát ma is katonák felügyelik. Tilos bármit elhozni az elhagyott Pripjaty városából vagy az erőmű környékéről. Ezt ellenőrzik is a kilépéskor.
 Utazási Tipp  
    A legjobb utazások
Oroszországba

Ugyan mindenkinek joga van eldönteni, hogy részt vesz-e egy ilyen túrán, de azt javasoljuk azonban mindenkinek, hogy a fokozott veszélyek miatt csak engedéllyel rendelkező megbízható cégek szolgáltatásait vegyék igénybe, és semmiképpen ne fogdossanak össze mindent, vagy hozzanak el bármit is a tiltott zónából!

 

Hirdetés

Hirdetés

Cikkek Ukrajnáról

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben