Megmásznád a világ leghosszabb lépcsőjét? A svájci Niesen Treppenlauf-on próbára teheted magad!

 
A lépcső neve Niesen Treppenlauf, ami két dologra is utal. A Niesen a hegyre, amire felvisz a lépcső, a Treppenlauf pedig lépcsőházat jelent. Igen, a többi lépcsőhöz képest a Niesen Treppenlauf szó szerint kimagaslik a közülük, mert jelenleg egyetlen egy olyan lépcső sem létezik, ami akárcsak méretben megközelíthetné. A lépcső hossza természetesen rekord, a maga 3.2 kilométerével és 11674 lépcsőfokával.
 
És hogy ez egészen pontosan mit is jelent?
 
Ez a hossz a New-York-i Szabadság-szobor harmincháromszorosának felel meg, és aki volt már ott és megmászta, ez el tudja képzelni hogy milyen lehet a Niesen Treppenlauf. Ez a lépcső egyébként a világ legmagasabb épületére, a dubaji Burdzs Kalifára is köröket ver, egészen pontosan négyszer magasabb.

Niesen Treppenlauf 01

forrás: flickr.com


A Niesen hegy a Svájci Alpokban található, és a maga 2300 méterével nem lóg ki a svájci hegyek sora közül, bár túlságosan alacsonynak se nevezhető. A Niesen mindemellett sok festő szívét is elrabolta és kellően misztikus kinézete miatt (majdnem szabályos háromszög) nagyon sok vásznon helyet kapott. A két leghíresebb festő, aki megfestette: Paul Klee és Ferdinand Hodler. A helység és a hegy története 1910-ben kezdődött el, amikor is egy siklóvasút épült a csúcsra.
 
A Niesen tetejéről nagyszerű panoráma tárul a szemünk elé, és meg lehet csodálni a Thuni-tavat és a bámulatos Simmen-völgyet. A környék szállodájában szobát is lehet foglalni, ami a fő turistaszezonban kifejezetten nehéz – tekintve azt, hogy csak nyolc szobás.

Niesen Treppenlauf 02 forrás: flickr.com

És mit csináljon az, aki szeretné megmászni a lépcsőt?
 
Minden évben rendeznek egy lépcsőmászó versenyt, ahol az elhivatott versenyzők minél gyorsabban akarnak feljutni a csúcsra (ez a verseny júniusban kerül megrendezésre, apropó, az eddigi legjobb eredmény egy óra két perc volt) Ugyanis az év többi részében a nagyközönség nem látogathatja a lépcsőt, mivel azt elsősorban karbantartási munkálatok végzésére használják.

 

Tags:

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben