Mediterrán tündérvilág a Káli-medencében

 
Kevés annyira szép, élhető és szerethető tájegysége van hazánknak, mint a Balaton-felvidékhez tartozó, tájvédelmi körzetté nyilvánított Káli-medence. Ez a csodálatos, szigorúan védett tájegység a különleges geológiai látványosságaival és a megmaradt régi építészeti örökségeivel megőrizte eredeti báját és szépségét.
 
Sokan hasonlítják a medencét az olaszországi Toszkánához szerencsés adottságai, csodálatos látnivalói és tájképi adottságai miatt.
 
A Káli-medencét még a nyári főszezonban is elkerüli a tömeges turizmus, így egész évben érdemes felkeresniük a kikapcsolódást keresőknek. Az év minden hónapjában más és más arcát mutatja látogatóinak a medence, de talán mégis nyár elején levendula virágzáskor, vagy az őszi szüreti időszakban mutatja meg a legszebb arcát, amikor a térségre jellemző bortermelők a szüreti rendezvényeiket tartják.

dorgicseforrás: wikimedia.org

 Utazási Tipp  
    Utazások, szállások Magyarországon

Dörgicse – templomromok és levendulamező

Itt találhatóak a Balaton-felvidék leghangulatosabb Árpád-kori templomromjai. A Kisdörgicsei a legkisebb a három közül, ennél sokkal látványosabb a Felsődörgicsei, mely a falu központjában található. A templom falinak egy része majdnem a teljes magasságában megmaradt, a másik részét pedig ásatások során tárták fel. A templomrom mögött egy szépen gondozott, romantikus hangulatú levendulaültetvény található egy kis ajándékbolttal.
 
A Gernye-hegyen álló alsódörgicsei templomrom 22 m magas tornyának fala már messziről látszik. A templom előtt fekvő, szépen kialakított pihenőhelyről csodálatos panoráma nyílik a Balatonra. A falu központjában található Pántlika Pincészetben megkóstolhatjuk a híres dörgicsei borokat.
hegyestu
forrás: wikimedia.org

Hegyestű – Geológiai emlékek
 
A legtöbben a Balaton irányából északról, Zánka felől érkeznek meg a Káli-medencébe, melyet korábban Kállai-medencének is neveztek. Elsőként a Balaton felől szabályos kúpot formáló, félig elbontott kb. 50 méter magas falú Hegyestűnél érdemes megállni, melyhez egy kacskaringós erdészeti út vezet.
 
Egykor itt bányászták a fővárosi és vidéki utcákat burkoló macskakövek jó részét,
 
de szerencsénkre felhagytak a bazaltoszlopok bányászatával. Az egykori bányaudvarban kerültek kiállításra a területen fellelhető különféle kőzetek, a régi bányaépületben pedig szép kiállítást található. A bányaudvar szélén található panorámakép segítségével tudjuk jól áttekinteni a Káli-medencét és beazonosítani a környező tanúhegyeket.

 
Szentbékkálla – Kőtenger
 
A nyugalmat és kikapcsolódást keresőknek ajánljuk ennek a meseszép falunak a felkeresését. Érdemes itt megszállva felfedezni a környék összes látnivalóját. A kis település házainak nagy részét igen szépen felújították a közelmúltban, a hófehérre festett homlokzatokon szépen mutatnak a Káli medencére jellemző növényi és napsugaras motívumok. Szentbékkálla határában a templomtól induló ösvényen haladva Velétei palota növényekkel benőtt romjait lehet felfedezni, de sokkal érdekesebb látnivaló a falu másik határában lévő kőtenger, melynek ingó szikláit, különleges sziklaformációit egy körbefutó tanösvényen lehet a legjobban megismerni. Érdekes lehet még felkeresni az Öreghegyi forrást és kutat.
 Utazási Tipp  
    Utazások, szállások Magyarországon

Mindszentkálla
 
Az egyre népszerűbb Mindszentkállán és környékén nagyon sok a látnivaló; a 330 méteres Kopasz-hegyi kilátóról jól áttekinthető a környék meseszép panorámája, innét is elérhető a nevezetes Kőtenger, érdemes felkeresni a falu határában lévő romos Töttöskáli, Kereki Káli és Kisfaludi templomok középkori romjait, valamint az itt folytatódó 10 kilométeres Theodora tanösvényt.
 
 
Köveskál, a gasztro falu

A nagy múltú Káli-medence középső részén fekvő Köveskálon találhatóak a térség legjobb éttermei, melyekben sok ételt újra gondolva, első osztályú helyi termékekből készítenek el. Aki kerüli a tucat helyeket, mindenképpen keresse fel ezt a bájos kis települést, ritka jó élményekben lesz része. Különlegesség a régi mosóház és a római katolikus templom.

Kekkut
forrás: wikimedia.org

Kékkút – Theodora forrás

A legenda szerint a már a római időkben is lakott terültről hordták hordókban Theodora bizánci császárnőnek a helyi savanyúforrás ásványokban gazdag vizét, melyet ma is világszerte forgalmaznak. Ha valaki úgy határoz, hogy felkeresi a falu határában lévő díszes kialakítású kutat, érdemes lesz üres üvegekkel érkeznie, mert itt ingyen megtöltheti őket. Maga az egyutcás falu nyugalmat árasztó hangulata a tájházzal és a katolikus templommal szép példája az egykori településképnek. A környéken 8 kilométeres Theodora tanösvényt is kijelöltek a természetjáróknak.
 
 
Salföld – a falusi idill

Igazi falusi idillt sugároz a Salföldi major, ahol őshonos magyar háziállatfajtákat tekinthetünk meg, de van itt állatsimogató, fotókiállítás, fűszer- és gyógynövénykert, lehet lovagolni és lovas kocsizni, részt vehetünk lovasbemutatón is. Lovas kocsival vagy egy hosszabb túrával juthatunk el a Salföld közelében, az erdő mélyén eldugott, nagyon jó állapotban megmaradt pálos kolostorromhoz.
 

 


Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben