Mediterrán Szlovénia - erődök és borok birodalma

 
Brda község neve elsőre talán nem mond sokat, viszont ha elhatározzuk, hogy felfedezzük ezt a félreeső vidéket nagy meglepetésekben lehet részünk. A mindössze 72 km2 területű kistérség Olaszországgal határos, és Szlovénia legfontosabb bortermelő régiója.

 Utazási Tipp  
    Utazások Szlovéniába

Látnivalók:
 
Smartno: A XVI-XVIII. századig fontos védelmi szerepet betöltő katonai állomás mára teljes egészében kulturális emlékhely. Történelmi központjában, mely egykor vizesárokkal és fallal körülvéve tartotta távol az ellenséget, mára összesen 26 ember él, ők segítenek ennek a különleges helynek a felújításában, rendben tartásában. Itt találjuk a Brda Házat, ahol előzetes egyeztetés után helyi ételeket és olívaolajokat kóstolhatunk.
 
Tipp: Ne hagyjuk ki a messze földön híres diós, olívaolajos csoki tortát! Két házzal arrébb természetes illóolaj, szappan és kenőcs manufaktúrát találunk, ahol minden a környéken fellelhető gyógynövényekből készül. Az erőd középpontjában álló templom tornya valamikor katonai őrtoronyként funkcionált.


Smartno2

Gonjace kilátótorony: A térségben számos háborús emlékművet találunk. Legnevezetesebb talán a Janez Boljka által készített bronz emlékmű. Közvetlenül mellette találjuk a Gonjace kilátót. 144 lépcső megmászása után 23 méter magasan találjuk magunkat.
 
Tiszta időben nem csak a környék gyönyörű, teraszos szőlőültetvényeit, de akár az Adriai tengert is megpillanthatjuk.

Smartno5

Dobrovo Kastély: A kétszintes reneszánsz kastély eredetileg szintén védelmi céllal épült. Négyzetes alaprajza és az épület fölé emelkedő tornyok is erre utalnak. Ma étterem és múzeum található benne, mely Zoran Music festő munkásságát mutatja be.

Dobrovo Castle

Vipolze Villa: A szőlőültetvényekkel körülvett reneszánsz villa régen vadászházként működött. Az idők során nemesek nyári lakja, első világháborús barakk, és borfesztiválok színtere is volt.
 
Most, hogy a felújítási munkálatok befejeződtek, csodás rendezvényhelyszínként üzemel tovább, alsó szintjén pedig kávézót és kortárs múzeumot találunk.

Vipolze VIlla

Bor: Goriska Brda Szlovénia legkiemeltebb bortermelő régiója. Ameddig csak ellátunk mindenhol szőlőültetvényeket, borászatokat találunk. A legfontosabb és egyben Szlovénia legnagyobb borászata Klet Brda. A térség jellegzetes bora a Rebula. Neve az olasz rebollire igéből ered, ami annyit tesz: újrafőzni, újraforralni. Ez a név a hagyományos borkészítési eljárásra utal: a must erjedése ősszel a hűvös szelek miatt megáll, majd tavasszal folytatódik újra.
 
Annak ellenére, hogy manapság már nem így készítik, az itteni borok továbbra is különlegesek. Vaníliás, mandulás illatúak, ízükben zöldalmára emlékeztetnek, remekül passzolnak a helyi rizottókhoz.
 


A környéket -mint egész Szlovéniát- behálózzák a kiránduló és biciklis útvonalak, így akár autó nélkül is könnyen bejárhatjuk ezeket a kis településeket, hogy közben gyönyörködhessünk a Toszkánát idéző tájban.

 Utazási Tipp  
    Utazások Szlovéniába

 

Hirdetés

Cikkek Szlovéniáról

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben