Lukács gyógyfürdő - sokáig Budapest leghíresebb gyógyfürdője volt


A fürdő a II. kerületben található, a Margit híd budai hídfőjétől nem messze. Nevének eredetére több történet is ismert. A német gyógyvíz szó (Lochbad) és Szent Lukács nevéből lett összemixelve. Utóbbi nevét elsősorban a gyógyításhoz és az orvosláshoz kötik. Másik elképzelés kicsit egyszerűbb választ kínál, miszerint a középkorban a területnek volt egy Lukász nevű tulajdonosa, akinek a neve továbbszállt a fürdőre.

 Utazási Tipp  
    Utazások, szállások és
Last minute akciók

Az itteni, földből előtörő forrásokat a római korok óta ismeri az ember, Claudius császár ideje alatt írásos említésre is kerül. A honfoglalás idején itt állt egy külön település a mai fürdő területén, ami a Felhévíz nevet viselte. A település nevét a mai napig megőrzi, hogy a környéken lévő városrésznek most is ez a neve. A 12. században a gyógyítással foglalkozó lovagrendek felfedezték maguknak a helyet, akik kolostorokat és kórházat építettek mellé. A török idők alatt is működött itt fürdő, bár elsősorban a forrás energiáját hadászati célokra használták fel. A fürdő mostani területén akkor még egy meleg vizű tó állhatott. A császári hatalom érkezésével a koronára szállt a fürdő, aminek a jelentősége a 19. század közepére fokozatosan elenyészett.

lukacs 01
képek forrása: wikimedia.org

Ekkor kezdődött el az új fejezet a fürdő életében – Palotay Fülöp lehetőséget látott a dologban, majd a projekt sikerén megindulva 1893-ban részvénytársasággá alakult a fürdő, és rengeteg plusz egységgel bővült a gyógyszállótól kezdve az iszapfürdőn át egészen az uszodákig. Innentől nevezhetjük hivatalosan is Szent Lukácsnak az intézményt. A Gellért fürdő megjelenéséig ez volt Budapest legmodernebb fürdője, ami nemzetközi hírnévre tett szert, és külföldről is gyógyulni vágyók ezrei érkeztek ide.

A második világháború végén, Budapest ostromakor sok más épülethez hasonlóan ez is súlyos károkat szenvedett, aminek következtében államosították és hozzácsatolták a Császár fürdőhöz, így létrejött az Állami Reumakórház. Kivételes dolog volt, hogy egészen 1999-ig egy iszapfürdővel is rendelkezett a létesítmény. A felújítási munkálatok 2013-ban fejeződtek be. A fürdő három gyógymedencével rendelkezik, pár szaunával és egy hideg vizes medencével is.
lukacs 02
képek forrása: wikimedia.org
 

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben