Ljubjana a „szeretet fővárosa” - látnivalók, érdekességek

 
A 275.000 lakosú szlovén főváros az ország egyik legrégebbi lakott települése. Kulturális és közigazgatási központ, amely egy nagy völgyben a Ljubjanica folyó partján épült.
 
A városon jól érzékelhető a közel 6 évszázados osztrák uralom, csak 1945-től lett a szlovén tartomány, majd később önálló ország fővárosa.
 
A magyar utazóknak kellemes élmény egy itteni látogatás. Fél napot, de akár egy egész hétvégét is tartalmasan lehet itt eltölteni. Különösen akkor, ha összekötjük a látogatásunkat e gyönyörű város környékének felfedezésével is.

 Utazási Tipp  
    Szállások, körutazások Szlovéniában

 
Ljubjana látnivalói:
 
1. Városháza:
 
A 15.századi eredetű díszes épületet többször is átépítették, előtte díszes szökőkút található, mely az ország 3 fő folyóját szimbolizálja.
 
 
2. Tivoli kastély
 
A város fölé emelkedő dombon épült díszes kastélyhoz egy szép utcai lámpákkal megvilágított sétány vezet. Napjainkra művészeti központként funkcionál.
 
 
3. Sárkányos híd
 
A Ljubjana jelképévé vált vasbeton hidat a 20. század legelején adták át és jellegzetes sárkány szobrairól és dekoratív lámpáiról nevezetes.
 sarkanyos hid ljubjana

4. Ljubjanai vár

A város fölé emelkedő dombon épült erődöt már az illírek is megerősítették, de mai formáját csak a 16. században nyerte el.
 
Több magyar is raboskodott falai között, közülük a leghíresebb Batthyány Lajos az első magyar miniszterelnök.
 
A bástya mellett egy gótikus vártemplom áll, a vár udvarán szabadtéri színpad, étterem és kávézó található.
 
 
5. Hármas híd

Az óváros és az újabb városrészek találkozásánál épült ez a híd közvetlenül a régi piac mellett. Sok itt a turista és ez a helyi fiatalok egyik kedvelt találkozóhelye is.
 

ljubjana hid szoveg kozott

 
6. Szent Miklós Székesegyház

A 18.századi barokk építészet egyik legszebb példája ez az olaszos székesegyház. Belsejét csodálatos mennyezeti freskók, aranyozott szobrok és oltárok díszítik. Bejáratát a püspökök arcmásaival ékesítették.

Egy Ljubjanai kiruccanást mindenképpen érdemes összekötni a főváros környékének felfedezésével.
 
Javasoljuk a Bledi-tó, a Triglav Nemzeti Park vagy a Postojnai cseppkőbarlang meglátogatását.
 
Oda vagy visszaútban szintén érdekes program lehet egy látogatás Maribor műemlékekben gazdag városában.


 

Tags:

Hirdetés

Cikkek Szlovéniáról

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben