Litván Golgota – A Keresztek Hegye

 
A Keresztek hegyét vagy Litván Golgotát (litvánul: Kryžių kalnas ) Šiauliait városától kb. 12 kilométerre északra lehet megtalálni. A Rigába utazó autós turistáknak mindenképpen megéri egy kitérőt tenni erre a helyre. A litvániai katolikus zarándokhely évek óta kiemelkedő turista látványosságnak számít. Egész évben látogatják a zarándokok, hogy fohászaik, hálaimáik meghallgatásra találjanak. A látogatók hálából a legváltozatosabb anyagú és méretű kereszteket visznek magukkal, és felállítják a kb. 10 méter magasságú dombon, mely a korai középkorban egy földvár maradványa volt.
litvan golgota 01
forrás: wikipedia.org - arimotravels.com


A kegyhelyre látogató zarándokok sokszor kötik látogatásuk időpontját egy-egy fontosabb életeseményhez: Születések, házasságkötés, gyógyulások vagy elhalálozás alkalmával utaznak el a szent helyre. A keresztállítás szokása a 14. századra nyúlik vissza. Az első világháborút követő időszakban kevesebben látogatták, majd az ország 1940-es Szovjetunió általi megszállása után újból rengeteg kereszt jelent meg a dombon. A kommunista időkben a hatalom emberei háromszor is el akarták tüntetni a szent helyet. ( 1961, 1973, 1975 ) Szétverték és elszállították a kereszteket, eldózerolták a dombot, majd szemetet szállítottak a helyére. Az agresszív fellépéssel azonban a litvánok minden alkalommal szembe szálltak. Helyreállították a dombot, majd újra kereszteket helyeztek el rajta.
 
Amikor 1990-ben ismét kikiáltották Litvánia függetlenségét, már mintegy hatvanezer kereszt állt a dombon, számukat napjainkban százezerre teszik.

 Utazási Tipp  
    Utazások Litvániába

A rendszerváltás után 1993 szeptember 7-én fontos naphoz érkezett a Keresztek Hegye. II. János Pál pápa Litvániába látogatott, és egymillió hívő előtt ünnepi szabadtéri misét celebrált a hegynél. A mise alkalmával felállított ő is fakeresztet állított. Prédikációjában a hegyet a hit melletti kiállás magasztos példájaként mutatta be.
 
A szentmise alkalmából a ferencesek rendjét azzal a feladattal bízta meg, hogy építsenek egy kolostort, valamint tartsák rendben és gondozzák a szent helyet.
 
Kérése alapján a kilencvenes években két év alatt megépítették a kolostort, az avatásra 2000 júliusában került sor. 1994-ben a Vatikán egy gyönyörű nagyméretű feszületet adományozott az épülő kolostornak, melyet egyre több országból érkező hívő látogat meg a pápalátogatás óta. 2006-ban hazánk köztársasági elnöke sólyom László is meglátogatta a Keresztek Hegyét és keresztet is állított a magyar hívők nevében.
 

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben