Líbiai Leptis Magna, az elfeledett romváros Afrikában


A Kr. e. 8. évszázadban jelent meg a föníciaiak első kereskedelmi kikötője a területen. Karthágó Fönícia utódállamaként rövidesen beolvasztotta birodalmába, viszont mikor a kereskedőváros csillaga leáldozott, ismét gazdára talált, ezúttal az észak afrikai, azok közül is Numídiával. Kr. e. 46-ban viszont már római légiók koptatták a homokos partokat. Róma ideje alatt maga a város töltött be fontos kereskedelmi pozíciót, az egzotikus állatok (elsősorban oroszlánok és elefántok) itt leltek új gazdára, ugyanis kellettek a különböző cirkuszokba. Rövidesen, mikor polgárháború tört ki a köztársaság két leghatalmasabb embere között, Pompeius és Caesar személyében, a város a rossz (Pomepius) oldalt választotta, ezért a konfliktus után tejhatalmat kapó Caesar súlyos büntetéssel sújtotta Leptis Magnát, amit 100 ezer hektoliter olívaolajjal kellett megfizetni.

 Utazási Tipp  
    Legjobb utazások, kedvező áron!

Később a birodalmon belül megváltozott a hivatalos státusza, így kolóniává vált, majd amikor egy császárt is adott Rómának Septimius Severus személyében, a város teljes adómentességet kapott. A 3. században kezdődött hosszú hanyatlása, amit mi sem jelzett jobban, hogy a nomádok folyamatosan támadták a várost. 455-ben a vandálok, 647-ben az arabok is kifosztották, még mindig fel tudott volna állni. Az utolsó, végső ütést Leptis Magna akkor kapta, mikor Tripoli lett a térség fővárosa. Ekkor már a lakosai is elhagyták és hamarosan elnéptelenedett!


Leptis Magna 02
képek forrása: wikimedia.org

És hogy mi a látnivaló a városban? Ez a világ legnagyobb fennmaradt antik városa, rengeteg kifogástalan állapotban fennmaradt építménnyel és régészeti jelentőségű lelettel. Ezek közé tartozik például az amfiteátrum, a tengerpart mellett pedig a hajdani cirkusz maradványai.  1911 és 1912 között kezdődött meg a feltárása egy olasz kutató közbenjárásával. 1982-ben az UNESCO Világörökségének legújabb tagja lett, ami azóta is nagy népszerűségnek örvend.
Leptis Magna 01
 

 

Tags: ,

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben