Levendula földek a Balaton környékén


Már a középkori magyarországi kolostorok kertjeiben is ismert volt a levendula, mint gyógynövény termesztése, de komolyabb formában csak az 1920-as években kezdtek vele foglalkozni. Bittera Gyula híres gyógynövénytudós nevéhez kötődik az első ipari méretű ültetvény létrahozása, melyhez a területet a tihanyi apátságtól bérelte. A levendula palántákat egyenesen a franciaországi provence-ból hozatta.

levendula 02

A Balaton-felvidék napsütéses mediterrán jellegű éghajlata és vulkáni eredetű talaja jó választásnak bizonyult, mert a magyarországi levendula illóolaj tartalma jóval több, mint a franciaországiaké. Sikerének köszönhetően a II. világháború előtt több helyen is beindult a termelés, de a szocialista időkben a legtöbb levendula ültetvény beszántották. Csak a rendszerváltás hozta el a levendula termesztésének újra indulását. Az elmúlt 30 esztendő során több jelentős ültetvény is létrejött, ahová érdemes ellátogatni és akár „szedd magad” akció keretében szüretelni is lehet a nyári hónapok során.


1. Tihany

A tihanyi levendula szüret június 3.-4. hetére szokott esni. Ez alkalomból levendula fesztivált is rendeznek ahol híres művészek lépnek fel és a csodaszép belső tó partján kirakodóvásárt, kézműves műhelyeket és túrákat is szerveznek az érdeklődőknek.
 Utazási Tipp  
    Olcsó szállások a Balatonnál


2. Dörgicse

Felső Dörgicsén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található egy különleges levendulafarm a Dörgicsei Levendula Major és Levendárium, ahol több mint 30 féle levendula terem. A hozzá tartozó kis üzletben többféle levendula tartalmú illatszert lehet vásárolni.
levendula 01

3. Kőröshegy

Balatonföldvártól és Szemestől is kb. 2 kilométerre lehet megtalálni azt a 7 hektáros dimbes-dombos levendula ültetvényt, ahol június elejétől egészen július végéig lehet levendulát szüretelni.
 Utazási Tipp  
    Olcsó szállások a Balatonnál

4. Balatoncsicsó

Egy szőlőhegyen lehet megtalálni az egyik legszebb balatoni kilátással bíró levendulaföldet a Szent Balázs-hegyi Levendulást, ahová csak júniusi hétvégéken érdemes ellátogatni. A látogatókat levendula szörppel valamint 100%-os levendula olajjal, masszázs olajjal, szárított levendulával és szappannal is várják.
levendula 03

5. Monoszló

A 8 hektáron elterülő csodálatos adottságú Magyar Provence birtokon francia és angol levendulát is lehet találni a június 10-től július közepéig tartó levendula szezonban. Különlegessége, hogy szeptembertől novemberig másodvirágzásra is számíthatunk. A kozmetikumokon túl lakás kiegészítőket, finomságokat és ajándékcsomagokat is lehet vásárolni. Aki kedvet kapott a levendula termesztéséhez, márciusban rendelhet tőlük francia palántákat is. :-)

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben