Látnivalók a Genfi tónál: a svájci - francia határvidék felfedezése

 
Kevés annyira szép és szerencsés adottságú hely akad Európában ami látnivalók tekintetében felvehetné a versenyt a Franciaország és Svájc közé ékelődött Genfi tóval. Már a hosszúkás és kifli alakú tó két partján levő városok és várak is bőségesen kínálják a látnivalóikat, de még jobban kibővíthetjük az utazási élményeink körét, ha felkeressük a környező vidék mesés városait és impozáns hegycsúcsait.

genfi to szoveg kozott 01

A kiflihez hasonlóan görbülő tó vízfelületének nagysága alapján (580km2) éppen csak hogy elmarad a mi Balatonunkétól (2,5%-al kisebb). Hosszúsága73 km, legnagyobb szélessége pedig 14 km.
 
Kristálytiszta, ivóvíz minősítésű vízének mélysége eléri a 310 métert.
 
A tó vizéből 7 kisebb-nagyobb szigetet emelkedik ki. A Genfi tó 60%-ban Svájchoz, 40%-ban Franciaországhoz tartozik. Vizét a Nyugati-Alpokban eredő és a Földközi-tengerbe tartó Rhone folyó táplálja. A tó környéke mindig fontos volt az európaiak számára, manapság is gyakran szerepel a híradásokban. Napjainkra a Genfi tó nevének hallatán a diplomáciai helyszínek mellett a luxus és a jólét jut az eszünkbe. Leírásunkban röviden bemutatásra kerülnek e csodás vidék legfontosabb látnivalói, melyeket érdemes lesz felkeresni ha valaki arrafelé utazik:

 Utazási Tipp  
    Körutazások, szállások, last minute Svájcbank

1.Genf
 
Már az ókorban is megerősített város állt a helyén, majd később katolikus püspöki székhelyként, később pedig a „protestáns Rómaként” emlegették. Egy időre Franciaországhoz is csatolták, de 1814-ben csatlakozott a Svájci Államszövetséghez, melynek ma is tagja. Svájc semlegessége hozzájárult, hogy előbb a Népszövetség székhelyévé, később pedig számos ENSZ intézmény és nemzetközi szervezet székhelyévé vált. A városhoz több magyar vonatkozású esemény is fűződik. Ezek közül a legszomorúbb esemény az Erzsébet királynő ellen 1.896-ban elkövetett halálos kimenetelű merénylet volt.
 
A 200 ezer lakosú Genf városának 20%-a zöldfelület.
 
Genf legfontosabb látnivalói a következők: Szent Péter Katedrális, a Reformáció emlékműve, Virágóra, Óriás szökőkút, Vöröskereszt Múzeum és a Nemzetek tere.
 
 
2.Lausanne

Az erős franciás befolyást mutató tóparti városban található a Nemzetközi Olimpiai Bizottság székhelye és az Olimpiai Múzeum is. Lausanne látnivalói részben a sporthoz köthetők, de figyelemre méltó műemlék a város közepén álló város közepén álló gótikus stílusban épült katedrális, mely a középkori építészet egyik legszebb épülete volt. A belvárost kevésbé elegáns mint Genf, de bájos utcácskák és szépen karbantartott középkori épületek jellemzik. A helyi egyetemnek köszönhetően sok fiatallal találkozhatunk a városban.
 
 
3./4.Vevey és Montreaux
 
  • A két város valósággal egybe nőtt az idők folyamán. Veveyben található a világhírű Nestlé konszern központja. Érdekes vevey-i látnivaló a Törtélelmi Múzeum, a és a Chaplin World is a Manoir de Ban nevű birtokon, ahol a művész életútját és filmjeinek díszleteit mutatják be.
  • Montreaux egybeépült Vevey városával. Egy hamisítatlan luxus üdülőhely díszsétánnyal, fényes üzletekkel, elegáns szállodákkal és éttermekkel, kaszinóval , Freddie Mercury emlékhellyel és a tóba nyúló kis szigeten épült középkori Château de Chillon várkastélyával.

genfi to szoveg kozott 02

5. Évian-les-Bains
 
A tó francia oldalán található kis fürdőváros mindenekelőtt a Magyarországon is forgalmazott ásványvizeiről vált ismertté, de itt található a mozgóképgyártás feltalálójának Lumière-nek a villája, egy szép régi kaszinó épülete és egy neoklasszicista színház is. Jó ötlet a környék felfedezéséhez egy itteni szállást választani bázisul, mert így komoly összeget tudunk spórolni a svájci oldalhoz képest!
 
 
6.Thonon-Ies-Bains
 
Ezt a sármos kis üdülővárost kedvező áru szállásaiért és szép régi épületeiért érdemes meglátogatni. Kikötőjében sok elegáns jachtot láthatunk. A város feletti hegyre akár siklóval is feljuthat az utazó.
Érdemes még megnézni a savoyai hercegek egykori rezidenciáját a Château de Ripaille-t, Saint-Hippolyte templomát és a 2007-ben helyreállított gyógyhatású ivó kutat.

 Utazási Tipp  
    Körutazások, szállások, last minute Svájcbank

8. Kirándulás, látnivalók a francia oldalon:
 
A Genfi tónak és környékének felfedezését sokan kötik össze a környék látnivalókban gazdag városkáinak és természeti szépségeinek a felkeresésével. A francia oldalon érdemes egész napos kirándulás során felkeresni a mesébe illően szép Annecy városát, ezt követően Mégeve magaslati üdülőhelyét, végül pedig Chamonix világhíres alpesi paradicsomát is ahonnét fel lehet jutni a megismételhetetlenül szép panorámájú Aguille du Midi-re, Európa legmagasabban fekvő kilátópontjára (3842 m).
 
 
9. Kirándulás, látnivalók a svájci oldalon:
 
Wallis kantont is érdemes felkeresni a tóparti szálláshelyről kiindulva. A kirándulás első állomásaként Visp városát, majd a Täschből csak vasúton elérhető luxus üdülőhelyet Zermattot javasoljuk felkeresni. Az egyedülálló panorámát a karakteres Matterhorn csúcsa uralja. Még több híres hegycsúcsot láthat aki felül a Gornergrat fogaskerekű vasútra és 3.130 méteres magasságból csodálja meg a tíz 4000-es csúcs varázslatos látványát.

 

Hirdetés

Hirdetés

Cikkek Franciaországról

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben