Krimml-vízesés - Európa legmagasabb vízesése

 
Közép-Európa legnagyobb nemzeti parkja, a Hohen Tauern Nemzeti Park Ausztria három tartományának, Salzburg, Karintia és Tirol találkozásánál, az olasz határ közelében fekszik. Több mint 300 hegységével - köztük a legmagasabbak a Großglockner (3798 méter) és a Großvenediger (3662 méter) -, a gleccserekkel, vízesésekkel, Európa egyik legváltozatosabb természeti csodájának számít.

 Utazási Tipp  
    Krimml utazások, szállások

Az itt található vízzuhatagok közül szeretnénk kiemelni Európa legmagasabb,
 
a világ ötödik legmagasabb vízesését,
 
a Krimml-vízesést, mely 1470 méter magasból, 380 méteren át zúdul a mélybe. A vízesést a Krimmler Ache gleccserből eredő folyó táplálja, melynek vize elérve a völgyet, a Salzach folyóba ömlik. A zuhatag három lépcsőből áll, a felső szakasz 140 méteres, a középső 100, az alsó lépcső pedig szintén 140 méteres. A vízesés április közepétől október végéig látogatható.

krimml szoveg kozt01

A vízesés jótékony hatásai
 
Osztrák kutatók bebizonyították, hogy aki vízesés közelében aktív tevékenységet végez, máris tett valamit az egészségéért. Ám nemcsak az immunrendszerre gyakorolt hatása kitűnő, jót tesz az allergiával, asztmával szenvedők számára is, csökkenti a rohamok gyakoriságát.

Budapesttől autóval körülbelül 7 óra alatt érünk Krimml településre (650 km). A városba érkezve, körülbelül 3 km-t haladva érünk el a vízesés alsó állomásához, ahol több parkoló is a rendelkezésünkre áll. Innen körülbelül 10-15 perc séta után jutunk el a vízesés alsó szakaszához, mely ingyenesen megtekinthető. Majd itt a kasszánál tudjuk megváltani jegyünket a további, felső szakaszok megtekintéséhez (felnőtt jegy 4 €, gyerekeknek 6-15 év között 1 €, a kombinált jegy, mely a túrútvonal mellett magában foglalja a Wasserwelten központba való belépést, ennek ára 9,20 € illetve a gyerekeknek 4,60 €). 1070 méterről indulunk neki a körülbelül 4 km-es szerpentines szakasznak.

 Utazási Tipp  
    Krimml utazások, szállások

A túraösvény körülbelül 1 – 1,5 óra alatt teljesíthető. A túrútvonal még a kezdő túrázók számára is könnyen teljesíthető (kényelmes túracipő viselése ajánlott), egy része a mozgáskorlátozottak számára is elérhető.
 
11 kilátópontból gyönyörködhetünk a lezúduló víz szépségében és annak erejét testközelből érzékelhetjük.
 
Vizét gleccser táplálja, így a legtöbb víz a tavaszi olvadás következtében, a nyári hónapokban- június és július - figyelhető meg (30-40 szerese mint a februári hónapban). Az olvadékvíz 18 km-es út – 9-12 óra alatt - megtétele után jut el a zuhatag felső pontjához, így egy napon belül is eltérő vízmennyiség tapasztalható. A legtöbb víz este 21 és 24 óra között érkezik a vízeséshez, sajnos látogatóként ebből nem sokat láthatunk.
krimml szoveg kozt02

Wasserwelten Krimml

2013 nyarán nyitotta meg kapuit a vízesés szomszédságában található látogatóközpont és aquapark, hol kicsik és nagyok is megtalálják a számukra megfelelő kikapcsolódást. Interaktív kiállításon vehetünk részt, kiülhetünk a központ panorámateraszára, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a vízesésre és a „Wassewunderbar”-ban hűsítő italok, kávékülönlegességek társaságában gyönyörködhetünk a lenyűgöző természeti jelenségben. A központ külterületén aquapark várja a kikapcsolódni vágyó vízimádókat.

 

Hirdetés

Hirdetés

Cikkek Ausztriáról

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben