Kelet-Kréta rejtett kincsei

 
Biztosan sokan elképzelték már, hogy egy gyönyörű görög szigeten fognak nyaralni, ahol szépek a strandok, sok az ókori látnivaló, gyönyörű és változatos tájakat fedezhetnek fel és ízletes ételeket kóstolhatnak meg a helyi tavernákban. Számukra lesz az egyik legjobb választás Görögország legnagyobb és legdélebben fekvő szigete Kréta, melyet
 
a helyiek „megalo nisi”, azaz nagyszigetnek becéznek.
 
A homokos partok, az érintetlen kis hegyi falvak, a krétaiak vendégszeretete, a gazdag történelmi emlékek, valamint az üdülőhelyek kínálta szórakozási lehetőségek mindenki számára felhőtlen nyaralást biztosítanak.

kelet kreta 01

Kréta arculatát egy nyugat-kelet irányú hegyvonulat határozza meg, melynek felszíne jelentősen megkülönbözteti egymástól a sziget két oldalát. Kréta 4000 éves történelmi múltra tekint vissza, hiszen i.e. 2600-1400 között itt virágzott a minószi kultúra, a legrégebbi európai civilizáció. Vallási és politikai központja, Knosszosz, a sziget fővárosától, Herakliontól 5 km-re, délre található, ahol a mintegy 1500 helyiségből álló bronzkori épületegyüttes állhatott.
 
A palotát a XIX. század elején tárták fel és rekonstruálták, az ásatási terület ma a sziget egyik legtöbbet látogatott emlékhelye. Érdemes felkeresni a minoszi civilizáció másik két legfontosabb lelőhelyét, a Pahisztosz-i és a Malia-i ásatásokat is.
 Utazási Tipp  
    Utazások, szállásfoglalás, akciók Krétán

Hogyan jutunk Krétára, és hogy érdemes közlekedni?
 
Hetente több napon is indulnak charterjáratok vagy fapados repülőjáratok Budapestről a krétai fővárosba. Érdemes idejében lefoglalni az utazást, mert ez komoly árelőnyt jelenthet és főleg a nyári szezonban nagyon kevés a last minute ajánlatok száma.
kelet kreta 02

Krétára érkezve a térség felfedezésére kétféle lehetősége van az utazóknak:
 
 • A helyi utazási irodák szervezésében kínált fakultatív kirándulásokkal. ennek nagy előnye a jó szervezettség, a kedvező árak és a magyar nyelvű lebonyolítás
 • Bérelhető autó is. Minden üdülőhelyen számos autóbérlő cég található, ahol kedvező áron választhatják ki a legmegfelelőbb kategóriát. A fővárosba, vagy a környező nagyobb településekre, pl. Knosszosz-ba, akár helyi járatú autóbusszal is el tudunk jutni.

kelet kreta 03
 Utazási Tipp  
    Utazások, szállásfoglalás, akciók Krétán

Mit érdemes még felfedezni Kelet-Krétán?
 
 • Spinalonga-sziget: lakatlan sziget pár száz méterre a parttól, ahol a XVI. században a velenceiek erődöt építettek és ahová egykor a leprásokat száműzték. Útközben álljunk meg a Selinari szurdokban fekvő Szent György kolostornál.
 • Agios Nikolaos: festői üdülőhely, ahol érdemes egy sétát tenni, majd beülni egy hangulatos tavernába vagy élvezni a pezsgő éjszakai életet
 • Kritsa: a kis hegyi falu Agios Nikolaos közelében, ahol érdemes sétálgatni a szűk utcácskákban, helyi kézműves termékeket vásárolni és beülni egy hangulatos helyi tavernába. Az itt élőknek fontos a hagyományőrzés, így az itt élők sokan ma is tradicionális ruhákat viselnek.
 • Lassithi-fennsík: óriási kiterjedésű fennsík, ahol egykor szélmalmok százai működtek, hogy biztosítsák a termőföldek öntözését, ma a látványban gyönyörködhetünk. A fennsík legnagyobb nevezetessége a gyönyörű cseppkőbarlang, a Dikteon, ahol a görög mitológia szerint Zeus született.
 • Vai: gyönyörű homokos strand a sziget észak-keleti csücskében, ahol mintegy 5000 fából álló természetes pálmaerdő található, a legnagyobb Európában. Kóstoljuk meg az itt termő kicsi, de mézédes banánt. Útközben álljunk meg a XV. századi Toplou kolostornál, mely az erődszerű falával és szűk belső udvarával Lassithi legnagyobb kolostora.

kelet kreta 04

Melyek a legnépszerűbb üdülőhelyek Kelet-Krétán?
 
 • Gouves: a fővárostól 19 km-re fekszik. Csendesebb település, homokos, lassan mélyülő partja családok számára ideális. A településtől nem messze található az Acqua Plus csúszda park.
 • Hersonissos: a sziget legismertebb, legnyüzsgőbb üdülőhelye, számos szórakozási lehetőséggel a krétai éjszaki élet központja. Partján homokos, kavicsos és sziklás részek váltják egymást.
 • Stalis: gyönyörű, homokos tengerparton fekvő nyugodtabb, csendesebb üdülőhely.
 • Malia: homokos tengerparttal rendelkező mozgalmas üdülőközpont pezsgő éjszakai élettel.
 • Sisi: a fővárostól 45 km-re fekvő egykori halászfalu. Kicsi, de nagyon hangulatos üdülőhely, homokos parttal, kis kikötővel.

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben