Ischia, a szerelem szigete - látnivalók, érdekességek

 
Az olaszok azt mondják, a jóisten jókedvében teremtette ezt a csodaszép szigetet. S ebben lehet valami: a Nápolyi öböllel szemben, a nála jóval népszerűbb Capritól egy macskaugrásnyira fekszik ez az apró, varázslatos szépségű sziget.
 
Ischia egészen az 1950-es évekig gyakorlatilag ismeretlen volt a turisták számára,
 
akik a Sorrentoi félsziget és Capri meglátogatása után elégedetten távoztak mit sem sejtve arról, hogy elmentek a legvarázslatosabb hely mellett, amit itt találhattak. Felemelkedését és gyors karrierjét Ischia egy gazdag könyvkiadó-producernek
 
Angelo Rizzolinak köszönheti, aki egyszer jachtjával itt kötött ki és azonnal beleszeretett a szépséges szigetbe.
 
Rizzoli rövid idő alatt felfuttatta a szigetet, fürdőket, szállodákat, kórházat és számos egyéb dolgot épített, gazdag sztárokat hívott ide és látott vendégül, filmjeiben és más fórumokon is reklámozta kedvenc szigetét.

 Utazási Tipp  
    Utazások Ischia szigetére

Tette mindezt oly sikeresen, hogy rövidesen az egyik legnépszerűbb olasz idegenforgalmi célponttá vált a nemrég még ismeretlen kis sziget. Sikerét Ischia a gazdag patrónuson kívül több tényezőnek is köszönheti: csodás fekvése, közelsége Nápolyhoz, földrajzi adottságai, bővizű termálfürdői, strandjai, építészeti emlékei, buja és illatos mediterrán növényzete, a rengeteg virág mind együtt alkotja Ischiát.
 
Nem véletlen, hogy az egész világból járnak ide nászutasok, hogy ezen az elbűvölő, szerelemre csábító szigeten töltsék mézesheteiket.

Repülőtere nem lévén Ischiát csak hajóval lehet megközelíteni Nápolyból vagy Pozzuoliból induló menetrendszerinti hajójáratokkal, melyek között autót is szállító kompok és csak személyszállító gyorshajók egyaránt vannak.
 
Ischia két legfontosabb kikötője Ischia Porto és Casamicciola, a hajók ide érkeznek, az út kb. 1 órás.
 
Vannak direkt járatok, de olyanok is, melyek köztes megállókban is kikötnek, mit pl. a szintén festői apró Procida szigete.

Fontos látnivalók - mit ne hagyjunk ki, ha Ischia az úti cél?
 
Castello Aragonese - Az Aragón-kastély
Ischia, és a mellette lévő apró sziget már az ókorban is fontos menedéknek számított a hajósok számára, az ókori görögök, majd később a rómaiak is erődöt emeltek rajta. Később 1440-ben Aragóniai Alfonz építtetett bevehetetlen erődöt a sziget mellett a tengerben lévő sziklasziget égbe nyúló ormán.
 
Az erődöt egy keskeny mesterséges híd köti össze a szárazfölddel.
 
Az öbölre pazar kilátást nyújtó erődítményben templom, kripta, zárda található. Megközelíthető lifttel, illetve egy fárasztó, de érdekes gyalogtúrával is feljuthatunk a hegybe vájt alagúton át.
 
 
Termálfürdők
Ischia egyik legnagyobb vonzereje a termálfürdők sokasága. Már az ókori rómaiak is ismerték és ki is használták a föld mélyéből feltörő forró víz előnyeit, villákat, fürdőket építettek a szigeten. Manapság pedig szinte egymást érik a termálfürdők, s szinte keresni kell az olyan szállodát, mely nem rendelkezik spa-val. A fürdők igen változatos képet mutatnak, külön épületekben, a szállodák belsejében, vagy egyszerűen a szabad ég alatt, közvetlenül a tengerparton is megtaláljuk őket.
 
Egyik nem véletlenül legismertebb közülük a hatalmas területen, közvetlenül a tengerparton fekvő Giardini Poseidon Terme.
 
 
Sorgetoi-öböl (Baia di Sorgeto)
Ischia délnyugati csücskében találjuk ezt a csodás fekvésű kis öblöt, amit csak meredek,
 
a sziklafalba vájt több mint 250 lépcső megmászásával lehet megközelíteni, ami főleg visszaúton kemény próba elé állítja az embert.
 
A fáradságért bőségesen kárpótol minket az élmény, amikoris a tengervíz és a talajból feltörő termálvíz találkozásánál különböző hőmérsékletű vizekben áztathatjuk magunkat a természetes medencék valamelyikében. A hely igen népszerű a turisták körében, különösen, mert a fürdés itt ingyenes.
 Utazási Tipp  
    Utazások Ischia szigetére

La chiesa del Soccorso templom (Forio)
Egy tengerbe nyúló földnyelvre épült apró hófehér templom, melyet az itt lakók azért építették, hogy világító fehérségével utat mutasson a hazatérő halászoknak. A templomban sok hálaadó köszönetnyilvánítás mutatja, hogy a tengerészek hálát adtak a sorsnak, hogy nem vesztek a tengerbe. Ha másért nem, egy fotó kedvéért érdemes ide is ellátogatni.
 
 
Sant’Angelo
Ischia szigetének egyik leghangulatosabb része, nem véletlenül lett a hírességek kedvence is – színes házacskák, éttermek, fagyizók vannak itt.
 
Megközelítése némi áldozatot kíván, zsúfolt busz hoz ide, majd a busztól még kb. 1 km-es sétát tehetünk, mire megérkezünk.
 
 
A Nitrodi-forrás (Sorgente di Nitrosi)
Mint láttuk, a rómaiak már kétezer éve felfedezték az itteni termálvíz jótékony hatását. Úgy tartották, hogy a sziget vize a ninfák (Nitrodes) és a szépség és egészség istene, Apolló védelmét élvezi. A korszerű vizsgálatok igazolták ezt a tézist:
 
Ischia egyetlen iható vize, a termálvíz többféle kórság kezelésére, gyógyítására is alkalmas.
 
És ha már Ischián vagyunk, - bár ez Olaszország bármely eldugott szegletében igaz – ne mulasszuk el kipróbálni a helyi konyha specialitásait, biztosan nem fogunk csalódni. Végezetül pedighazaindulás előtt feltétlenül szerezzünk be magunknak, vagy ajándékba 1-2 üveg, a helyi citromból készült Limoncellót.

 

Hirdetés

Hirdetés

Cikkek Olaszországról

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben