Irány Baku, az ezeréves város

 
Elnézést, van last minute Baku?
 
Nem jellemző.... Az azerbajdzsáni utazás 3 alapanyaga: érvényes útlevél, vízum, nyitottság. A vízum kb. egy hét alatt készül el, szóval ne hagyjuk az utolsó pillanatra a szervezést. A legegyszerűbben és leggyorsabban Budapestről a WizzAir közvetlen járatával mintegy 3,5 óra alatt juthatunk el Bakuba. Az éjszakai utazás után a repülőtéren még készítenek rólunk egy előnyös fotót, majd irány a város.

Hajnali ámulat
 
Ahogy hajnalban a repülőtérről a városba tartunk, csak ámulunk a többsávos autópályán, az egymást túlnövő toronyépületeken.
 Utazási Tipp  
    Fedezze fel velünk Baku csodáit

Hol lakjunk?
 
A panzióktól a Four Seasonig, minden kategória megtalálható Bakuban. És, ami jó hír: nagyon kedvező áron! Érdemes azért utánajárni, és nem „gazdaságos” szobát foglalni, mert előfordul, hogy a hotel egy egyszerűbb szobáját adják ki nekünk. Szinte mindegy, hogy az óvárosban, vagy attól 2-3 km-re találjuk meg a szimpatikus hotelt, mert olyan olcsó a taxi, hogy 5 km-re is kb. 6 manatért (kb. 900 Ft) visz el minket a sofőr!
 
Apropó taxi: válasszuk nyugodtan a kicsit lepukkantabb autókat.

baku05

Dubai? Ja, nem!
 
Baku több pontján is azt érezhetjük, Dubaiban vagyunk: sorra épülnek a felhőkarcolók, lépten-nyomon daruk nőnek ki a földből. A rohamos ütemű fejlődés az olajnak köszönhető. Érdekesség, hogy ha egy bakui lakóház alatt olajat találnak, akkor lebontják azt, a lakókat elköltöztetik, s a haszonból ők is részesednek. Még a Dubaihoz hasonló pálmasziget és strand megépítése is tervben van, bár a szennyezett tenger partján kíváncsian várjuk annak kivitelezését.
baku03

Ősi vs. modern
 
Példás, ahogy Baku megőrizte múltját. Érdekes látni, milyen szépen belesimulnak a modern épületek a történelmi, fallal körülkerített óvárosba. Sokan a 2012-es Eurovíziós Dalfesztivál kapcsán ismerték meg a várost. Ebben a műsorban láthattuk a dalversenyre megépített csili-Vili Crystal Hallt. Ettől az épülettől kezdődik Baku tengerparti sétánya, melyen a már sablon óriáskerék mellett számos érdekesség megtalálható, például megépült egy giccses mini Velence, mely a helyi fiatalok kedvelt találkozóhelye: gondoláznak, selfie-znek. Itt van még a város egyik legötletesebb épülete, a szőnyegmúzeum is. Érdemes este is lejönni a partra, mert ámulatba ejtő, mennyi pénzt elköltenek az épületek kivilágítására J. Amin még kikerekedik a szemünk, az a márvány aluljáróik. Sehol egy szemét, vagy graffiti. Azért van olyan mellékutca is, ahol a hentesüzlet előtti vödörben egy levágott tehénfej kandikál ki.. Szürreálisan mutat ebből az utcából az ultramodern hármas lángtorony, azaz a Flame Towers, a város jelképe. Nagyon okosan Baku legmagasabb pontjára építették, s így a város minden pontjáról előbukkan, este pedig különféle fényjátékokat vetítenek rá.
baku01

Milyenek az azeriek?
 
Az azeriek kezdenek hozzászokni a nyugat-európai turistákhoz. Bár még többnyire oroszok látogatják a várost, de egyre nyitottabbak. Az éttermekben, szállodákban angolul jól lehet velük kommunikálni. Mindenképp érdemes betérni egy helyi gyrososhoz is, mert nagyon kedvesek, kézzel-lábbal meg lehet velük értetni magunkat. Ja, és olcsó a döner és az ayran. A rend fegyveres őrei viszont nagyon szigorúak: ha már pár lépésre is megközelítünk egy hivatali épületet, vagy például a világ második legnagyobb zászlajának helyet adó teret, akkor már szúrós szemmel néznek ránk. Cserébe jó a közbiztonság.
 Utazási Tipp  
    Fedezze fel velünk Baku csodáit

 
Lenyűgöző épületek
 
A következő látványosságok a központtól ugyan messzebb vannak, de semmiképp nem érdemes kihagyni, ha Bakuban járunk: az egyik a Heydar Aliyev Kulturális Központ látványos épülete, melyet a híres Zaha Hadid tervezett, s meghökkentő, ahogy a szocialista kinézetű lakóházak közé ékelődik. A másik szintén a volt azeri elnökről lett elnevezve: a Heydar mecset, mely kívül-belül lenyűgöző.
baku04

Baku vagány
 
Bakuba utazni menő, bátran válasszák úti célként. Érdekes, nyugodt, meghökkentő, giccses, kedves város.
 baku06

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben