Ír kávé Dublinban - érdekességek, látnivalók, jó tanácsok

 
Mióta egyszerűbbé vált a légiközlekedés Budapest és Dublin között, egyre népszerűbb úti céllá változott Dublin a magyar utazók körében. Jelenleg két légitársaság közül választhatunk; a Ryanair és az Aer Lingus járataival lehet eljutni az ír fővárosba. Dublin reptere jól áttekinthető, nem lehet eltévedni. Taxival, vagy az Aircoach buszjárataival lehet eljutni a belvárosba, a buszjegy ára irányonként 8,5 Euro, ha a menetrend szerinti 16/a vagy 41-es dublinbus-t választjuk (helyi BKV), kb. 1,65 Euroért juthatunk be a belvárosba.
 
Dublin távolsága Budapesttől 1.900 kilométer, a menetidő 2 óra 20 perc.
 
Autóval 25 óra tiszta menetidő alatt lehet megtenni a 2.315 km-es közúti távolságot. Az óránkat Írországban egy órával kell visszaállítanunk, klímája csapadékosabb és szelesebb is mint Budapesté. Jellemzően május-június és szeptember-október a legnaposabb időszak, nyáron gyakrabban esik az eső mint ahogyan megszoktuk, de télen is kellemes úti cél az írek fővárosa.
dublin szoveg kozott01

Az agglomerációjával egybeépült Dublint a sziget keleti oldalán alapították a vikingek a IX. században és a kezdetek óta Írország fővárosa volt. Később a hódító angolok is Dublint tették a meghódított Írország központjává, és a brit gyarmati korszakból gyönyörű épületek és közterek, maradtak az utókorra. Ebben az időszakban Dublin volt a brit gyarmatbirodalom egyik legfontosabb városa. Dublin lakosainak száma 560 ezer fő, ami az agglomerációval együtt kb. 1,6 milliós népességet jelent. Az ír fővárost évente több mint 4 millió turista keresi fel, köztük egyre több a magyar utazó is.
 Utazási Tipp  
    Utazások, szállásfoglalás, last minute Írországban

Ír kávé:
 
1940 óta készítenek ír kávét. Először a repülőtéren vacogó amerikai turistáknak szolgálták fel ezt az idők során ír jellegzetessé vált italt, melyet mindig üvegpohárban szolgálnak fel. Készítéséhez barna cukrot, kávét és whiskyt használnak fel, a tetejét rendszerint habosított tejszínnel díszítik fel. alkoholtartalma miatt többnyire hideg időben, vagy este főétkezésekhez fogyasztják a helyiek.
 
 
Pubok Dublinban
 
Dublinban nehéz úgy közlekedni, hogy 100 méternél távolabbra kerüljünk a legközelebbi pubtól. A pubok létrejötte a korai idők rossz lakásviszonyaira vezethető vissza. Ma is fontos társadalmi szerepet töltenek be az ír közéletben.
 
Több mint 600 tradicionális pubja van Dublinnak.
 
Egy pint sör (568 ml) ára kb. 5 Euro, borravalót nem szoktak adni, ha mégis adunk jónéven veszi a személyzet. Egy dublini pubot mindenképpen érdemes felkeresni a hangulatáért, ha Írországba látogatunk, garantáltan tetszeni fog.

dublin szoveg kozott02

Dublin látnivalói
 
Az ír főváros legfőbb nevezetességeit akár gyalogosan is könnyű felkeresni. Az utcán sok a fiatal, az utcazenész és a turista. Az utcakép rendezett, tiszta és a tradicionális nevezetességek mellett sok parkot, újszerű és kreatív látnivalókat is találhatunk a belvárosban. A városnézés legegyszerűbb módja egy buszos hop on/op off túra, melynek segítségével felkereshető szinte minden fontos látnivaló. Az egynapos jegyek ára felnőtteknek 15, gyermekeknek 8 Euro, a buszok a város 30 különböző pontján állnak meg.
 
Érdekes alternatíva a dublini kerékpáros városnézés.
 
Sokat spórolhatunk az utazásunk árából, ha beiktatjuk az ingyenesen látogatható múzeumokat is a programunkba; National Galery, National Museum of Ireland Archeology, Natural History Museum. A turisztikai hivatal többféle térítésmentes tematikus túrát szervez, melyeket jól felkészült idegenvezetők kísérnek.

 Utazási Tipp  
    Utazások, szállásfoglalás, last minute Írországban

Dublin legfontosabb látnivalói a következők:
 
  • Szent Patrik Székesegyház,
  • Dublin kastélya,
  • Trinity Collage,
  • Guinness Store House,
  • Kilmainham börtöne,
  • National Concert Hall,
  • Abbey Theater,
  • Custom House,
  • Chirst Chuch-Székesegyház
A cikben szereplő árak tájékoztató jellegűek!

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben