Húsvét Ausztriában: ahány tartomány, annyi szokás

 
A keresztény, különösen pedig a katolikus vallásban a húsvéti időszak két hetet jelent, mely Virágvasárnappal veszi kezdetét és Fehérvasárnappal zárul. Maga a húsvéti ünnepkör azonban nagyobb időt ölel fel, hiszen Hamvazószerdától ( 40 napos böjt kezdete ) egészen Pünkösdhétfőig tart. Időpontja mindig változik, a tavaszi nap-éj egyenlőségutáni első holdtöltét követő vasárnap húsvétvasárnap.

 Utazási Tipp  
    Utazások Ausztriába

A húsvéti népszokások területenként különbözőek lehetnek, ami az ókorig és a kereszténység elterjedéséig vezethető vissza. A pogány hiedelmek és népszokások között találhatunk számos olyan szokást, mely a kereszténység felvétele után beépült az egyházi szokások közé.
 
A pogány hitvilágban tavasz kezdetén a természet újjászületését, az életet és termékenységet ünnepelték, az ekkor kialakult hiedelmek és szokások megtalálhatóak mind a mai napig a húsvéti hagyományok között.
 
A húsvét német elnevezése, az Ostern is nagy valószínűséggel az ógermán Ostera istennő nevéből ered, akit hagyományosan tavasszal ünnepeltek, és aki a termékenység és megújulás istene volt.
Lássuk van-e Ausztriában olyan egyedi húsvéti népszokás, mint például Magyarországon a húsvéti locsolkodás.
 
Osterhase und Ostereier – vagyis a húsvéti tojás és a húsvéti nyúl

Elmondhatjuk, hogy Ausztriában is a húsvéti nyúl hozza a húsvéti tojásokat, hiszen mindkét fogalom olyannyira összeforrt a húsvéttal, hogy általánosnak tekinthető, minden országban megtalálható jelkép. Német nyelvterületről lévén szó, így érdemes megjegyezni, hogy a már említett Ostera ógermán termékenységistennő állandó jelképe a nyúl, míg a pogány hitvilágban tojásokat adományoztak, ajánlottak fel neki.
 
Innen ered a tojáskeresés is, ugyanis a kereszténység elterjedésével betiltották a pogány hagyományokat, ugyanakkor a szokások tovább éltek.
 
Az egyházi tilalom miatt tilos volt a pogány istennőnek tojásokat felajánlani, ezért az emberek azokat a mezőkön, erdőkben rejtették el, majd később a családjaikkal, barátaikkal közösen megkeresték őket.
osztrak husvet szoveg koze

A tojásfestés viszont már középkori eredetű, arra vezethető vissza, hogy nagyböjt ideje alatt kevesebb tojást ettek az emberek, a friss tojásokat pedig főzéssel tartósították. A nyers és a főtt tojások összekeverését megelőzendő a főtt tojásokat növények segítségével megszínezték, a legegyszerűbb és legkedveltebb a piros szín, az élet és erő színe, volt.
 
 
Osterfeuer – húsvéti máglya

Szintén pogány eredetű, egykor a tél végleges elűzését szolgáló hagyomány, mely a kereszténységben Jézus feltámadását szimbolizálja.
 
Nagyszombaton, az esti mise után gyújtják meg ezeket a körülbelül egy méter magas máglyákat, ahol összegyűlnek a hívők és hálát adnak bűneik megváltásáért.
 
A húsvéti máglya hagyománya következő tartományokban a mai napig nagy jelentőséggel bír: Stájerország, Burgenland, Tirol, Karintia és Alsó-Ausztria. A húsvéti máglya egy verziója leginkább Stájerországban elterjedt. Itt ugyanis az a szokás, hogy a hagyományos máglya mellett készítenek egy keresztet, melyre Jézus szenvedéstörténetének különböző stációit ábrázoló képeket akasztanak, majd ezeket a megszentelt képeket megvilágítják.
husvet ausztriaban Osterfeuer
Passionsspiele – passiójáték

Jézus szenvedéstörténetét és feltámadását bemutató előadások leginkább Tirol, Karintia és Burgenland tartományokban képezik az ünnepek részét.
 

Geweihte Osterjause – megszentelt húsvéti ételek


Csakúgy, mint nálunk, Ausztriában is hagyomány húsvétvasárnap a templomban megszenteltetni a hagyományos húsvéti ételeket – a sonkát, tojásokat és kenyeret.
 
A húsvéti hagyományos ételekhez tartozik, hogy a legtöbb házban Nagycsütörtökön úgynevezett Zöld Csütörtököt tartanak, ilyenkor általában zöld alapanyagokból készült ételeket fogyasztanak a hagyománytisztelők.
 

 Utazási Tipp  
    Utazások Ausztriába

Opferwidder – áldozati kos

Az „Opferwidder” Dél-Tirol tartomány hagyománya. A középkorban számos zarándok kereste fel az Obernmauernben található Maria Schnee zarándoktemplomot húsvét hetében, ahol ilyenkor tartották a „Widderverlosung”-ot, azaz juhok kisorsolását. A hagyomány szerint ilyenkor került bemutatásra az áldozati kos is.
 

Osterratsche – húsvéti kereplő
 
Szintén Tirol tartományban hagyományos, azonban számos más tartományban is megtalálható szokás.
 
Nagycsütörtökön egyházi szokás szerint elhallgatnak a harangok, azonban ilyenkor is kell „figyelmeztetni” az embereket, ezért a legtöbb tartományban, napjainkban leginkább már csak a falvakban, a gyerekek kereplőkkel járják az utcákat.
 
Láthatjuk tehát, hogy nyugati szomszédunknál nagy hagyománya van a húsvéti ünnepeknek, melyek nagy része egyezik a világon mindenhol megtalálható szokásokkal, ugyanakkor találhatunk különlegességeket is. Már csak ezért is érdemes lehet felkeresni Ausztriát.
osztrak husveti kereplo
 

 

Fizetett hirdetés

Fizetett hirdetés

Cikkek Ausztriáról

Fizetett hirdetés

Fizetett hirdetés

Fizetett hirdetés

© 2020 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001831
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben