Horvátország legnagyobb homokos strandja Ninben található

 
Nin kifejezetten ajánlható kisgyerekes családoknak, időseknek, illetve azoknak, akik a pihenésüket egy nyugodt, csendes, családias környezetben szeretnék tölteni. Akik ezt keresik nyaralásuk során, azok nem fognak csalódni ebben a kis városban.

 Utazási Tipp  
    Utazás Dalmáciába

Nin egy egyedi atmoszférájú észak-dalmát kisváros, Horvátországban, Zadar megyében, egyike a legrégebbi horvát településeknek, korábban ez volt a koronázó város.
 
A mindössze 1500 fős lakossággal rendelkező település egy keskeny, alig fél kilométer széles szigeten helyezkedik el.
 
Zadartól 15 kilométerre lévő település Budapesttől is elérhető távolságban van, az út 630 kilométer, ami megállás nélkül nagyjából 6 óra alatt megtehető, köszönhetően annak, hogy az ember végig autópályán haladhat. Ne felejtsük el, hogy a horvát autópályákon szakaszonként útdíjakat kell fizetni, így készítsünk be az útra elegendő kunát vagy eurót. A kisváros műemlékekben igencsak gazdag. Érdemes tenni egy sétát az apró, de gyönyörű, mediterrán hangulatú óvárosban, megtekinteni templomait, Sómúzeumát, római kori épületek maradványait.
 
Érdekesség, hogy itt található a Szent Kereszt-templom, amelyet a világ legkisebb katedrálisaként tartanak számon, ez Nin egyik szimbóluma.
 
Este kifejezetten hangulatos sétálni a központban, ha tehetjük, üljünk be egy italra, vagy egy vacsorára valamelyik számunkra szimpatikus vendéglátóhelyre.

nin strand


Bár a város jelentős történelmi múlttal rendelkezik, a turisták körében mégsem a kulturális értékéről híres. Nin egy folyó medrére épült, amely kiszáradt, ennek köszönhetően a településen és környékén minden vízpart homokos. A horvátországi strandok nagy része köves, gyorsan mélyülő,
 
ezért számít különlegesnek Nin strandja, amely az Adria leghosszabb egybefüggő homokos strandja.
 
Nem csak abban tér el a többi strandtól, hogy homokos, hiszen fontos kiemelni, hogy vize lassan mélyül, és ennek köszönhetően a víz hőmérséklete is valamivel magasabb, mint máshol. Összegezve ezeket a tényezőket, ez a hely tökéletes választás kisgyermekes családok számára. Fontos még kiemelni, hogy nem egy tipikus, horvátországi turista központról beszélünk, sokak számára ismeretlen a hely. Ezért aki nyugodtabb, békésebb nyaralásra vágyik, és szeretné elkerülni a nagyon zsúfolt helyeket, annak is bátran ajánlható ez a partszakasz.
 
Negatívuma a homokos strandnak, hogy szinte sehol sincs árnyék, úgyhogy érdemes magunkkal vinni egy napernyőt, vagy bérelni egyet a helyszínen.
 
Az aktív pihenés híveinek is kedvezhet ez a hely, ugyanis kialakítottak egy partszakaszt, amit kizárólag a kitesurf extrémsport kedvelői használhatnak. Ezen kívül pedig a környéken több mint 100 kilométer hosszú kerékpárútvonal is található.
 
Érdekesség még, hogy a kultúrtörténeti látnivalókon és a strandon kívül egészségturisztikai szempontból is látogatják Nint, ugyanis nem messze található a
 
Nini-laguna, amely Európa legnagyobb gyógyiszaplelőhelye.
 
A helyi gyógyiszapot állítólag már a rómaiak is használták, reumatikus, illetve bőrbetegségek, gerincproblémák kezelésére is alkalmazható. Aki esetleg megunná a strandolást, és esetleg kirándulást tervezne, annak érdemes ellátogatni Zadarba, Dalmácia fővárosába, bejárni hangulatos óvárosát, megtekinteni az itteni látnivalókat is.
 
El lehet még látogatni a magyarok által kedvelt Vir szigetre, amely szintén csak 15 kilométernyi autóútra található Nintől.
 
Érdemes itt megnézni a vörös sziklákat, a Kastella-t illetve a világítótornyot is. Mint a legtöbb horvátországi kikötővárosban, itt is van lehetőségünk hajókiránduláson részt venni.
 
Ellátogathatunk innen az Olib vagy a Pag szigetre, illetve benevezhetünk egy egész napos Telascica túrára, melynek során hajóval közelíthetjük meg az ország legnagyobb öblét. Az öböl népszerűsége nem véletlen, hiszen páratlan látvány tárul a szemünk elé a hajóról.
 
Ha szerencsések vagyunk, még néhány delfinnel is találkozhatunk utunk során.
Ninben nagyrészt apartman házakban van lehetőség megszállni, sok apartman található kifejezetten a parton. Az apartmanok ára általában 40 és 100 euró közé esik éjszakánként. Miután nem tömegturizmusra rendezkedtek be, érdemes idejében gondoskodni a megfelelő szállásról.

 Utazási Tipp  
    Utazás Dalmáciába

Az apartmanokban van lehetőség magunknak főzni, viszont akik az önellátást választják, azoknak javasolt, amit lehet otthon megvásárolni, ugyanis Ninben csak kisebb bolt található, ami drágább is, mintha itthon vásárolnánk.
 
Komolyabb bevásárlási lehetőség legközelebb Zadarban illetve a Vir szigeten van.
 
Ezen kívül az óvárosban található több étterem is, ahol a tipikus horvát konyhával ismerkedhetünk meg, valamint a partnál kisebb büfék, ahol hamburgert, pizzát és egyéb egyszerűbb ételeket fogyaszthatunk. A szórakozásra, pörgésre vágyók viszont maximum egy egynapos kirándulásra, strandolásra érkezzenek ide, hiszen itt nem igazán fognak bárokkal, illetve szórakozóhelyekkel találkozni, a pörgős éjszakai élet nem Ninre jellemző.
 

 

Hirdetés

Hirdetés

Cikkek Horvátországból

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben