Hallig-szigetek - ami néha az, de néha nem annak tűnik

 
A térséget szigetek szempontjából három részre lehet osztani:
 
  • Nyugati- Fríz-szigetek – Hollandia közvetlen közelében, Frízföld tartomány és az Ems folyó szomszédságában
  • Keleti- Fríz-szigetek – Németországhoz közel találhatóak
  • Északi-Fríz-szigetek – Németország és Dánia között

haillig szigetek 00
forrás: pinterest.com

Cikkünk szempontjából az utóbbit fogjuk részletesebben körbejárni, mivel itt található Halligen. (A szigetek egyébként hosszú évszázadok során alakultak ki, a helyi folyók törmelékéből) A szigetcsoport az Északi-tenger és a Watt-tenger (a parttól x távolságra fekvő terület) között fekszik, a teljes népessége pedig ismeretlen, de egyes becslések alapján akár a 80 000 főt is meghaladhatja, mintegy 1050 négyzetkilométeren.

Az Északi-Fríz-szigetek
 
Az itt található szigetekről létezik egy elterjedt mondás: „Apály idején csupán dombok a homokban, és csak dagály esetén szigetek”. És hogy ez mit is jelent? Minden sziget (amelyik az árapálysíkon belül található) a vízállás mértékétől függ. Ha alacsony, akkor a szárazföld részét képzik, de ha magas, akkor különálló szigetet képeznek.
 
A terület híres változatos élővilágáról: tengeri madarak jelentős számban élnek itt (nekik több madárvédelmi területet is létrehoztak), de a partszakasz egy részére fókák is kimerészkednek.
hallig szigetek 02

Hallig-szigetek
 
A Hallig egyébként egy különálló név azokra az „objektumokra”, amik egyszer a szárazföldet, egyszer a tengert képzik. Hivatalosan nem szigetek, de az elterjedt elnevezés miatt most inkább ezt használjuk.
 
Az előbb említett apályjelenség Halligent is érinti, hiszen pont ez az, ami vonzza az oda látogatókat. A kis mocsár-szigetekből heten élnek emberek, a további három lakatlan. A szigetcsoport második legnagyobb szigete Hooge, és nagyjából 100 fős lakossággal rendelkezik, akik nem meglepő módon turizmusból élnek. A helyiek az áradásokat speciális nyárigátakkal szabályozzák, így a szokványos évenkénti háromszori-ötszöri áradások számát jelentősen csökkenteni tudják. Ha egy erősebb vihar kapná el őket (amire a szeszélyes időjárás miatt mindenképpen fel kell készülni), akkor nincs második esély. Nem csak őket, de a szigetet is elmossa a háborgó tenger.
 

hallig szigetek 01


Langeness, egy másik „sziget” például állandó veszélyben forog, ha a tenger közeleg, akkor csak a magasan található tanyákra lehet menekülni. Az extrém körülmények miatt szinte mindenhol nagyon erős közösség kovácsolódott össze, és minden ember függ mindenkitől.
 
A közlekedést ötletes módon egy sínen közlekedő teherautóval oldották meg, ezen közlekedik a postás, a rendőr…gyakorlatilag mindenki.
 
hallig szigetek 03

 

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben