Ha van Új-Zéland, akkor van régi is? Erre keressük a választ!


Zéland (Zeeland) egy holland tartomány az ország délnyugati részén. Hollandiának van egy olyan része, ami csak a gátrendszernek köszönhetően van a tengerszint fölött, egy nagyobb áradás könnyedén elvihetné – és ennek állít emléket az elnevezés, amire nyugodtan mondhatnánk, hogy "Ó-Zéland" - tükörfordításban tengerföld a jelentése.

uj zeland amit latni kell 01

Amikor Abel Tasman 1642-ben elérte a mai Új-Zélandot, akkor abban a hitben tette ezt, hogy elérte Argentína partjait. Mint oly sok esetben, a felfedező nem tudta, hogy egy különálló szigetcsoportra bukkant rá, viszont az akkori szokások alapján a holland parlamentről el is nevezte az egyik szigetet Staten Landtnak.
 Utazási Tipp  
    Ausztrália és Óceánia legjobb utazásai

Nem meglepő módon hamarosan korrigálták ezt az apró hibát: három évvel később egy holland térképészcsapat jött rá arra, hogy nem stimmelhet az a jelölés Tasman térképein, mint amit rájuk rajzolt. Ezzel párhuzamosan a nevét is megváltoztatták – ezt mondjuk semmi sem indokolta, de a korrigálás után gondolom feljogosítva érezhették magukat erre. Így lett (az akkor még csak a déli sziget alapján) Nieuw Zeeland. És bár már fel volt fedezve a sziget, de az igazi felfedező James Cook angol kapitány volt, aki körbehajózta, feltérképezte azt és átírta a nevét, hogy az átlag angol polgár is könnyűszerrel ki tudja ejteni, így megszületett New-Zealand.

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben