Grand Canyon - Amerika egyik legnépszerűbb természeti látványossága

 
A szurdok körülbelül 17 millió évnyi felszínformálás eredménye, amit a Colorado folyó végzett. A végeredménye pedig egy egészen bámulatos, 1800 méter mély völgyszurdok. A terület egy saját Grand Canyon Nemzeti Parkkal is rendelkezik, amelyet még az első, természeti értékekkel foglalkozó elnök, Theodore Roosevelt alapított.
grand canyon 01


Egyike a világ hét természetes csodájának, és elsősorban mészkő, pala, gránit és homokkő alkotja, ezek pedig egy kifejezetten látványos és színes képet adnak a helynek. A szurdokot évente mintegy
 
5 millió ember látogatja, ami világhírnevének fényében egyáltalán nem meglepő.
 
Először 1540-ben járt itt európai felfedező, a spanyol gyarmatosítók részéről. (Egy indián törzs a falakba vájt barlangokban élt a területen) 1893-ben indult a környék felfedezésére egy expedíció, ami feltárta a szurdokvölgyet és a Colorado folyó zuhatagait. Ugyanebben az évben került először egyfajta természetvédelmi védelem alá, mikor is Benjamin Harrison elnök a vidéket erdőrezervátumnak minősítette. 15 évvel később Roosevelt volt az, aki lefektette a nemzeti park alapjait, ami 1919-ben nyitotta meg kapuit és 1975-ben bővítették tovább. A terület különböző részei különböző időszakokban látogatható, a déli része egész évben, az északi pedig május és október között.
 
Nyaranként akár a 40 celsius fokot is elérheti a hőmérséklet.
 
A Colorado folyó vize ideális terep a vadvízi evezést kedvelőiknek, így csupán ez a program is több ezer embert vonz. De az igazán elképesztő látnivaló 2007-ben került a nemzeti parkba, mikor egy Égi séta nevű kilátóval bővült a paletta. Ennek a különlegessége az, hogy 1200 méteres magasságban állhatunk a szurdok fölött úgy, hogy alattunk és mellettünk csupán egy üvegfal van.

 

Tags: ,

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben