Fuerteventura gyöngyszeme, a La Entellada világítótorony

 
A hírhedten keskeny, kanyargós, rázós útszakasz a vulkáni hegy látványával párosul. Felfelé haladva legelő kecskékkel találkozhatunk, megpillanthatjuk a gyönyörű óceánt és a La Entellada világítótornyot. El Faro (jelentése: a világítótorony) La Entellada, a Kanári-szigetekhez tartozó Fuertenventurán, Tuineje városában található és az egyik legszebb hely a szigeten, ahol 180 fokban csodálhatjuk meg a gyönyörű kristálytiszta óceánt és a hatalmas kietlen vulkanikus tájat. El Faro La Entallada a 6090 hektáros Természetvédelmi Parkban, Cuchillo de Vigan-ban található.
la entellada 01
forrás:wikipedia

A világítótornyot az 1940-es és 1950-es években építették és 1954. december 3-án nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Ez volt az utolsó világítótorony a Kanári-szigeteken, amelyet úgy építettek meg, hogy teljesen lakható is legyen. A világítótorony tervezője és megépítője Carlos Alcón volt. A Kanári stílusban megálmodott épület építőkövei, a fuerteventurai Tetir-ből származnak.
 
A világítótornyot meleg gesztenyebarna színű kövekből építették, a vulkanikus kövekkel kirakott falaknak köszönhetően pedig az összhatás egy pöttyös mintázatot alkot. Az épület a mai napig használatban van, de működtetéséhez már nem szükséges az ember jelenléte, hiszen jelenleg már teljesen automatizált a rendszer. A jövőben a meglévő szobák átalakítását tervezik, ahol múzeumot és bemutatótermeket láthatunk majd. Itt élni és a világítótornyot karbantartani valódi élmény lehetett. A napfelkelte látványára ébredni és testközelből átélni az évszakok változását, fantasztikus tapasztalat. Bárcsak lenne egy álláshirdetés a gondnoki pozícióra!
 Utazási Tipp  
    Fuerteventura szállások, utazások

A világítótoronyhoz a Las Playitas Resort mellett lévő körforgalom után kell elfordulni, de ha elérted Las Playitas halászfalut, akkor már túl messze mentél, fordulj vissza. Több barna jelzés van (ez a főbb turisztikai pontokat jelzi), amely mutatja, hogy hol is kell lefordulnod. Ekkor körülbelül 6 kilóméterre vagy a világítótoronytól. Ne ijedj meg, mert az út végén már csak egy keskeny útszakaszon juthatsz el a célodig. Figyelmesen vezess, mert szemből is érkezhetnek autók és ilyenkor egymáshoz nagyon közel kell elmennetek. Az út teljesen betonozott és egy nagy parkoló várja a turistákat.
 
Caleta de Fuste-tól 37 perc, Morro Jable-tól 59 perc az autóút, ami a világítótoronyhoz visz.

Jó néhány perc sétába telik, amíg eléred a kilátó végét, ahol láthatod a gigantikus sziklákat és a kristálytiszta óceánt. Figyelmesen olvasd el az információs táblákat, mert bár hihetetlen, de épp 200 méterrel vagy a tengerszint felett. Érdemes korán indulni, mert így elkerülheted a nagy tömeget és csendesen élvezheted a látványt. A kilátás lélegzetelállító. A szinte fülsüketítő csendben minden érzéked kiteljesül. Körbevesz a sós tengeri fuvallat, a folyamatos napsütés pedig simogatja az arcodat. Láthatod a tengerkék horizontot, amely szinte megbabonáz. A víz olyan tiszta és átlátszó, hogy ha lehetne, gondolkodás nélkül lehűthetnéd benne magad.
 
Néhány emlékezetes kép elkészítése után irány vissza a kacskaringós útra. A lefelé vezető út, talán kicsit szédülősebb élmény lehet, mivel közvetlenül a sziklák mellett autózol és a szemben érkező autókra is különösen oda kell figyelned.
la entellada 02
forrás:wikipedia

Amikor végig érsz a kacskaringón, újra a kétsávos úton találod magad, de figyelj, mert akár egy nagyobb kecske csordával is szembe kerülhetsz. Vigyázz, ha az úton feléd szaladnak, mert nem félnek az idegenektől és az is előfordulhat, hogy még az ebédet is elkunyerálják. Nem is lehetne jobb program ezután, mint egy csobbanás az óceánban a Las Playitas strandon és egy ízletes koktél a Las Playitas Resort mellett lévő bárban.
 
Ha további programokra is vágynál, akkor érdemes kipróbálnod a 6 km-es túraútvonalon a futást vagy kerékpározást. A meredek hegyoldal miatt ez valódi kihívás lehet, de a látvány és a friss tengeri levegő mindenért kárpótol. Ha Fuerteventurán jársz, akkor a La Entallada világítótoronynak mindenképpen fel kell kerülnie a bakancslistádra.
 Utazási Tipp  
    Fuerteventura szállások, utazások

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben