Felfedezni jó ! - Az aggteleki cseppkőbarlang


.Nemcsak a föld felett, hanem a föld alatt is találkozhatunk leírhatatlan szépségű kincsekkel. Ha körülnézünk hazánkban, és a szomszédos országokban, fantasztikus a földalatti világot lehet felfedezni!  Számos helyen szebbnél-szebb földalatti barlangokat találunk. Hazánk legszebb cseppkőbarlangjai az Aggteleki Karsztvidéken találhatók Olyan meseszerű az egész, mintha csak szorgos koboldok faragták, és festették volna a meseszép cseppköveket. Persze koboldokat sehol sem találni, „csak” a természet tette a dolgát és létrehozta a világ legcsodásabb cseppkőképződményeit. Főképpen a Baradla-barlang  cseppköveinek volt köszönhető, hogy 1995 végén  az UNESCO az Aggteleki Karsztvidék barlangvilágot a  világörökség részévé nyilvánította.

A mindenféle színben pompázó cseppkövek évmilliók alatt születtek, a barlangba beszivárgó magas oldott mésztartalmú víz alkotja meg  őket. Egy ilyen apró, kis csoda  átlagosan 0,2 mm-t nő átlagosan egy esztendő alatt. A képződmények alulról, és felülről is fejlődnek,  ha mind két képződmény összeér, létrejön a kőoszlop. Az  álló cseppköveket  sztalagmitoknak, míg a mennyezetről lelógó   csüngő cseppköveket sztalaktitoknak nevezik.
aggteleki csepkobarlang
A barlangok falain lefolyó víz is csodás színű bevonatot képez. Magyarország legimpozánsabb barlangjában a 25 kilométer hosszúságú aggteleki Baradla barlangban mindez megtalálható.  A magyarországi szakasz után Szlovákiában folytatódik a föld alatti járat és.a dominai cseppköbarlangbanér véget. Széles, néhol szűkebb folyosókon járva nézhetjük meg a különböző kőtermeket. A természet által megalkotott mészkő építményeknek neveket is adtak. Minden csak fantázia kérdése volt, azaz hogy az alakzatokban meglássuk a csodát.


 Utazási Tipp  
    Balatoni nyaralások garantáltan jó áron

A barlang látogatása során meglátogathatjuk hazánk legmagasabb cseppkövét, a 19 méter magas Csillagvizsgálót a  Ganümédesz kútját és ez így megy tovább. A kiváló akusztikájú „Hangversenyterem”-ben nyaranta koncerteket, fény és hangjátékot, és esküvőket rendeznek. A terem kb. 900 néző  befogadására alkalmas.    
  

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben