Európa első víz alatti étterme, a norvégiai Under

 
Maga a koncepció is sok embert magával ragad, hiszen egészen páratlan (vagy inkább groteszk?) élmény lehet az, hogy a frissen készített tengerből származó specialitást a tengeri környezet közvetlen közelében fogyaszthatod el. Ez a fajta „szolgáltatás” már más kontinenseken megjelent (Amerika, Ázsia), viszont Európában először a norvégok honosították meg, egy, az Északi-tengerhez tartozó partszakasz mentén. Az étterem két célt is szolgálni fog: hogy a vevők a lehető legelégedettebben távozzanak a helyszínről, illetve hogy a kutatóknak egy egészen érdekes kutatóbázist adhassanak.
under 01forrás: under.no


A hely az Under névre hallgat, ami norvégul annyit tesz, hogy „csoda” és Lindesnesben várja a látogatókat, Oslótól mintegy 400 km-re. Az épület egészen érdekesen fest, olyan, minthogyha egy hatalmas kőépület kandikálna ki a vízből, ha valaki nem tudja, hogy milyen célt szolgál a hely, akkor egészen meglódulhat a fantáziája azzal kapcsolatban, hogy mi is lehet ez. (A tervezők úgy írják le a helyet, ami olyan, mint egy elsüllyedt periszkóp)
 
A formavilágért egyébként az a cég felelős (Snohetta), ami korábban az alexandriai könyvtár és a norvég operaszínház felújítását is vállalta.
 
Az Under a világ legnagyobb víz alatti épületeként szolgál, és öt és fél méter mélyen várja a vendégeket.
under 02
forrás: under.no

Utazási Tipp
Skandináviai utazások,
szálláskereső

A hely sok olyan részlettel rendelkezik, ami miatt egy idő után mindenki belátja, hogy egy mestermű: a falakat úgy tervezték meg, hogy a vízi növények és kagylók is képesek legyenek ott megélni, és az időjárás szeszélyeit is képes átvészelni, ugyanis úgy tervezték, hogy a legnagyobb hullámoknak és a legviszontagságosabb viharoknak is ellenálljon.
under 005
forrás: twitter.com

Az épület rengeteg olyan eszközzel van ellátva, amivel a kutatók képesek tanulmányozni a helyi élővilág nagy részét, és a legapróbb mozzanatokra is képesek felfigyelni, amik megzavarják a helyi ökoszisztémát. A kutatás hosszú távú célja, hogy annyi információt gyűjtsön össze, hogy össze lehessen rakni belőle egy számítógépes rendszert, ami felismeri az itteni eredményekből a helyi élővilág változásait.

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben