Etna – Ciaspole és tengeri kilátás

 
Amikor a Trinacria-ról, Szicília háromlábú szimbólumáról beszélünk, mindig a nyárra, napra, tengerre gondolunk. Csak kevesen tudják, hogy ezen a helyen a természet és a táj télen is sajátos és váratlan dolgokat képes produkálni. A hideg évszakban sem mehetünk el közömbösen a Parco Regionale dell’Etna (Az Etna tartományi parkja) által nyújtott szépségek mellett - Dél-Itália leglátogatottabb téli üdülőközpontja, a
 
Szicília keleti részén található hatalmas vulkán, az Etna megkövesedett lávafolyásai lenyűgöző látványt nyújtanak.

 Utazási Tipp  
    Szicília, Catania utazások

A magából vizet, tüzet, fényt és színeket kibocsátó “Muntagna”-t, (Hegy-et) decembertől márciusig hó borítja és lenyűgöző szépségét nemcsak a látványos vulkáni kitöréseknek köszönheti, hanem annak is, hogy 1500 m-es magasság felett ciaspolákkal (hótalpakkal) bejárhatjuk a hóval borított régi lávafolyásokat, miközben a háttérben a Ión tenger látványában gyönyörködünk. A kirándulókat mindig is izgatta a tudat, hogy egy működő vulkán tetején járhatnak, s amikor erről a tűzokádó óriásról van szó, a hegyek szerelmeseinek az izgalma hatványozottan fokozódik.
 
Képzeljük el, milyen érzés lehet 2000 méteres magasságban sétálni a hóval borított hegyoldalban,
 
fenséges fenyők által védett oldalkráterek százai között, melyek régi és friss lávafolyások nyomát őrzik. Mindezt úgy, hogy szemünk elé tárul a Ión tenger lenyűgöző látványa, felettünk pedig 3000 méter magasságban kráterek eregetnek füstöt és forró gőzt. December és március között mindez egyszerűen elérhető, megvalósítható, elég elmenni az Etna két turistaközpontja valamelyikéhez, s máris élvezhetjük a Hegy nyújtotta téli örömeket.

etna szoveg koze

Nemcsak ciaspole

Az Etna a ciaspolás kirándulások mellett számos egyéb lehetőséget is kínál a téli időszakban, így például az
 
alpesi sízést, mely két pályán gyakorolható, a déli Nicolosi lejtőn Piano Vetore-nél, a másik Piano Provenzana-nál az északi Linguaglossa lejtőn.
 
A déli lejtő 2500 m feletti pályáihoz kabinos felvonó viszi a sízőket.
 
Az Etna már jó ideje fontos célpontja az alpesi sízés szerelmeseinek, s az adrenalinfüggők szívesen mennek fel alkonyatkor a vulkán csúcsához, hogy a felső kráterek között áthaladva lezúgjanak a két lejtő egyikén. A síelős program végén teljessé tehetjük a napot az egyik bar-ban ücsörögve, hogy elfogyasszunk egy
 
“sciatore”-t, (tipikus helyi specialitás, csokoládéval bevont keksz), s leöblítsük egy pohár jófajta, az Etnán szüretelt vörösborral.
 
Esetleg benézhetünk egy pálinkafőző műhelybe, ahol olyan kitűnő párlatok készülnek, mint. pl. a fügekaktuszból erjesztett Rosoli. S ha marad még idő, sétálhatunk egyet a tengerparton Acitrezza mitikus városában. Mindezt megtehetjük egyetlen téli napon. Víz, Tűz, Föld és Levegő – az élet négy főeleme várja Önöket Szicíliában.

 Utazási Tipp  
    Szicília, Catania utazások 

Tags:

Hirdetés

Hirdetés

Cikkek Olaszországról

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben