Észak-Dalmácia 5 legérdekesebb látnivalója, érdekessége

 
A Pag- sziget Horvátország egyik legnagyobb, 285 km2-el az ötödik legnagyobb szigete. A 270 km-es tengerparti szakasza a leghosszabb. A 20 km-es pagi öböl a legnagyobb apró kavicsos partszakasz az Adrián. A sziget híres egyedi vegetációjáról, hosszú összefüggő sziklás partján számos gyógynövény terem meg. (pl.: zsálya)

 Utazási Tipp  
    Szállások Pag szigetén

Az itt tenyésztett bárányok húsának és a világhírű pagi sajtnak is ez ad különlegesen, aromás ízt. A sziget gasztronómiai különlegessége; sajt, bárány és a tenger gyümölcsei. A sekély öblök további kincseket rejtenek, ez pedig nem más, mint a gyógyiszap. E mellett Pag-sziget különleges természeti formákat, vadon termő egzotikus növényeket, csendes oázisokat és izgalmas túraútvonalakat kínál.
pag szoveg kozott


1. Bárány
 
A Pag-szigetről származó bárányok húsának különlegességét az itt termő gyógynövények adják.
 
Az állatok húsa az itt legelt gyógynövények és a tenger sós párájának együttesének köszönheti valóban fantasztikus ízét.
 
2. Csipke
 
A pagi csipke világszerte ismert, az egyik legszebb és legértékesebb emlék, melyet itteni nyaralását követően akár ajándékba is hazavihet. Több minta és forma létezik, a többi csipkétől abban különbözik, hogy vékony, de kemény fonalból készítik.
 
 
3. A pagi sajt
 
Ez Horvátország egyik legjobb, sőt egyesek szerint, a világ legjobb kemény sajtja. Ezt talán mi sem bizonyítja jobban, hogy az itt élő, sajtkészítéssel foglalkozó családi vállalkozások számos világversenyen értek el szép eredményeket. 1 kg jó minőségű sajthoz 6 liter juhtejre van szükség.
 
A titok nem az előállításban rejlik, hanem az ízében. A juhok által legelt gyógynövények és a bura szél által arra ráhordott só adja különleges ízét.
 
4. Pag óvárosa
 
Az óvárosban található építészeti emlékművek maradványai arról tanúskodnak, hogy valószínű, hogy már a hellén korban lakott volt. A só és annak feldolgozására épült tárolók miatt a történelem során többször volt háborúk célpontja. Pontosan e miatt a két a legnagyobb egyházi és gazdasági központ,
 
Zadar és Rab folytatott egymással háborút a 11 és 15. század között.
 
 
5. Mária mennybemenetele templom és a Duke palota
 
Az 1443-ban épült templom a történelem folyamán katedrálissá nőtte ki magát. A templom érdekessége hogy a homlokzaton található ablak csipke mintázatú. A palota a 15. században épült, királyok és nemesek székhelye volt. További érdekessége hogy a velencei és a dalmát építészeti jegyek egyszerre jelennek meg rajta.


 

Hirdetés

Hirdetés

Cikkek Horvátországból

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben