Építészeti csodák a Kanári-szigetekről - Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura

 
Fuerteventura

Fuerteventura sok apró építészeti szépséggel rendelkezik, hiszen Don Quijote korát idéző szélmalmaival, barátságos kis falvaival igazán lenyűgöző élmény.
 
Azonban ez a sziget nem az épített emlékeiről híres, hanem a természeti szépségeiről!
 
Fuerteventura egész területe az UNESCO természetvédelmi övetezéhez tartozik, a sziget lakói ezen értékek megőrzését tartják szem előtt. Azonban, ha a végtelen partoktól el tud szakadni és fel akarja fedezni a kanári kultúrát, látogassa meg a néhány tízperces kompúttal elérhető Lanzarotét!

 Utazási Tipp  
    Utazások, Akciók Kanári-szigetek

 
Mirador del Río (Lanzarote)

A Kanári-szigetek építészetén, főként Lanzarote művészetén maradandó nyomott hagyott a kanári születésű César Manrique. A Mirador del Río kilátó lehetővé teszi, hogy megértse a látogató az építészet és a természet együttélését, nem mellesleg pedig lélegzetelállító kilátást nyújt Lanzarote jellegzetes tájaira és a Chinijo-szigetvilágra.
 
mirador del rio 02

Jameos del Agua (Lanzarote)

A César Manrique életművének összefoglalásához egy önálló cikk is kevés lenne, de mindenképp olyan kirándulást válasszon Lanzarotén,
 
amely elviszi ebbe a lenyűgöző barlangba.
 
A Jameos del Agua a legszebb példája a természet és az építészet együttélésének. A barlangrendszer eredetileg a La Corona vulkán kitörését követően jött létre, ma a barlangot egy csodás kert, egy kávézó, egy hangvesrseny terem öleli körbe. A barlangi tóban pedig a világon egyedülálló vak albínó rákok élnek. A kisebb túra után pedig érdemes a vulkáni kertben pihennie egy kicsit.
 
Jameos del Agua

Tenerife
 
Tenerife a legnagyobb a szigetcsoporton belül, 1494-ben bekövetkezett spanyol hódítások Tenerife építészetén is nyomot hagytak. Sőt az egykori főváros
 
jelentős szerepet játszott az új földrész, Amerika gyarmati stílusának kialakulásában.
 
La Laguna mai belvárosa a 15. században alakult ki és ez szolgált városépítő mintaként a gyarmatosító spanyoloknak az új földrészen, Amerikában. Egyes, ekkor épülő, átalakuló újvilágbeli városok, pl. Havanna (Kuba), Lima (Peru), Cartagena (Kolumbia), La Laguna építészeti jegyeit viselték, viselik a mai napig.
 
 
A Candelaria bazilika (Tenerife)

A bazilika valójában egy emlékmű, melyet 1959-ben Enrique Marrero Regalado építész tervezett. A bazilika fejet hajt Candelaria előtt, akit az őslakosok, a guancsék a sziget védőszentjeként tiszteltek. Ezt a hitet erősítette meg VIII. Kelemen és IX. Piusz pápa is, akik a Kanári-szigetek védőszentjének hirdették ki a fekete bőrszínű Candelariát. A szűz ünnepe minden évben augusztus 15-re esik, de a helyiek a szobrot évente többször átöltöztetik, például a karneváli időszakban is.
 
candelaria tenerife

Adán Martín Auditórium (Tenerife)

Az Adán Martín Auditorium, amely leginkább tenerifei auditóriumként ismert, egy modern mestermű, amelyet a vitatott építész, Santiago Calatrava Valls tervezett. A művész a védjegyeként is ismert fehér és víz kombinációját használta ennél az épületnél is: az elegáns, hullámot idéző épület az Atlanti-óceán partján várja a látogatókat.
 
Adan Martin

San Cristóbal de La Laguna katedrális (Tenerife)

A katedrális Tenerife ősi fővárosában, La Lagunában található, amelynek régi belvárosát az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. A katedrális a neoklasszikus és a neogótikus stílus mellett, a Kanári-szigetek hagyományos színeit is magán hordozza.
 
la laguna

 Utazási Tipp  
    Utazások, szállás Kanári-szigetek

Gran Canaria
 
Szent Ana katedrális (Gran Canaria)

Gran Canaria fővárosában, Las Palmasban található a Santa Ana katedrális.
 
Ez volt az első katolikus imahely a szigeten.
 
A katedrálist a katolikus spanyolok építették, miután 1478-ban meghódították Gran Canaria szigetét. Ez a lenyűgöző épület az elmúlt évszázadokban folyamatosan alakult, ezért gótikus, reneszánsz és neoklasszikus stílus egyaránt jellemzi.
 
Santa Ana

Alfredo Kraus Auditorium (Gran Canaria)

Ezt az ikonikus hangversenytermet, amely a leghíresebb kanári tenor nevét viseli, Oscar Tusquets tervezte Gran Canaria fővárosának strandján fekvő világítótorony mellé. A világítótorony ugyan nem jelenik meg a belső terekben, de az Atlanti-óceán igen: ugyanis ez adja a színpad örök hátterét.
 
alfredo kraus

 

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben