Egerszalók rövid története és csodás sódombjai

 
A település neve, amely helyet ad ennek az egészen páratlan természeti jelenségnek. Egerszalók, Egertől 5 km-re, a Laskó-patak völgyében, a Bükkalja területén található. Az előbb említett patakot felduzzasztották, így egy még érdekesebb látnivaló vált belőle, egy 130 hektáron elterülő napfényben fürdő horgásztó.
egerszalok 02
forrás: wikimedia.org

Feltételezhető, hogy a települést valamikor a honfoglaláskor alapították, a Szalók nemzetség birtokaként. Egy 1248-as oklevél nyomán valószínű, hogy a falu a tatárjárás áldozata lett, az akkori neve pedig Zolouk volt. Egy régen elpusztult Árpád-kori falu, Kocs szomszédja volt. A Szalók nemzetség 1260 körül megvásárolta a környező területeket, amiket rövidesen tovább is adott, de ez elsősorban Kocs életére volt kihatásra.

Egy kisebb történelmi vakfolt után 1551-ben tesznek ismét említést Egerszalókról, egy török időkben készült összeírásban. Ez magában foglalja, hogy akkoriban 17 család élt itt. Eger – sikertelen – ostromával párhuzamosan az oszmánok serege felgyújtotta a járásban található többi települést különböző javakért, és ez alól Egerszalók sem volt kivétel. 1579-ben benépesítették az elhagyott falvat, a község akkori neve pedig már Egyházszalók. Ez a folyamat pedig többször is megismétlődött 1730-ig.
 
Érdekesség: bár minden huszadik évben elnéptelenedett a falu, mindig akadtak olyan vállalkozó kedvű emberek, akik úgy döntöttek, hogy itt fognak letelepedni

egerszalok 01
 Utazási Tipp  
    Utazások, szállások Magyarországon

A sódomb
 
A falu déli határában található gyógyfürdő 410 méteres mélységből feltörő, majdnem 70C°-os vize miközben lefolyt a domboldalról, egészen bámulatos, 120 négyzetméteres mészkőlerakódást hozott létre. A sódomb ugyanitt képződött, a gyógyvíz elpárolgott oldott anyagainak lecsapódásával.
 
Ilyen természetei jelenség egész Európában páratlan értékkel rendelkezik, a világon ilyen máshol csak Törökországban és az USA-ban van.
 
2016-ban a hely elnyerte a gyógyhelyi minősítést, bár hivatalosan a víz 1992-ben lett gyógyhatásúvá nyilvánítva. A hely ízületi és reumatikus panaszokra szakosodott, de a csontsérülésekkel küzdők is biztos helyet találnak itt.
 
A sódomb rövid története abból áll, hogy 1961-ben a területen több fúrást is végeztek földgáz és kőolaj után kutatva. Ezekből egyiket se találtak, viszont fény derült a különleges értékű forrásra. Az első medence 1969-ben épült meg. A második kutat majdnem két évtizeddel később, 1987-ben fúrták.


 

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben