Csodák Erdélyben – 5 tuti tipp

 
  • Erdélyi fatemplomok: A legszebb Disney történeteket idézik azok a Máramaros megyei templomok, amik a 17-18. század óta fennállnak. Kulturális értékük abban is megnyilvánul, hogy 1998 óta a világörökség részét képzi az alábbi települések fatemplomai: Barcánfalva, Budfalva, Desze, Jód, Nyárfás, Sajómező, Rogoz és Dióshalom. A templomok egyediségét az adja, hogy keverednek bennük a keleti és a nyugati vallások, illetve azoknak az építészeti jegyei.
  • Erdélyi erődtemplomok: Ismerjék meg azokat a falvakat is, amik 1993 óta képzik a világörökség részét, annak köszönhetően, hogy rendelkeznek egy erődtemplommal. Miután a 13. században szászokat telepítettek Erdélybe, a betelepülő népesség a királyi ösztönzések hatására a templomaikat ellátták védelmi funkciókkal. Ezekre a helyekre bemenekülhetett az egész lakosság, illetve éléskamraként is működtek.

csodak erdelyben 01

  • A székelyföldi gyógyvizek: Hiába van hazánkban is sok gyógyfürdő, néha ki kell lépni a komfort zónából, és ha így tennénk, akkor csak ajánlani tudjuk az erdélyi gyógyvizeket. Az egészségturizmus élvezői elsősorban Szejkefürdő és Kászonaltvíz fürdőibe szeretnek járni.
  • A két napkelte városa: Toroczkó még Erdélyben is egy nagyon különleges város, aminél első ránézésre is a hagyományőrzés ugrik be mindenkinek. A házak hagyományos fehérbe vannak burkolva, és az iparművészete a mai napig meghatározó. Igazi hírnevét ugyanakkor az adja, hogy tiszta időben itt kétszer megy le a nap: a Székelykő sziklái alá lebukva még egyszer felbukkan és lemegy.
  • Kalotaszeg: Kolozsvártól nem messze található ez a város, ami igyekszik megőrizni a magyar kulturális örökségeket, legfőbbképpen a népi művészetben. A népviselet mellett nagy hírnévnek örvend a helyi népzene és néptánc is.

csodak erdelyben 02
 

 

Tags: ,

Hirdetés

Hirdetés

Cikkek Romániáról

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben