Vrana : Egy óriási belső tó a dalmát tengerpartnál

   Az Észak-Dalmáciában található Varjú-tó Természetvédelmi Terület egyedülálló természetes tó, Horvátország legnagyobb tava, értékes vizes élőhelyekkel, amelyek rendkívül fontosak a madarak védelme és a biodiverzitás megőrzése szempontjából is. További érdekessége és különlegessége, hogy a több százezer madár telelőhelyeként számontartott tó max. 2 km-re fekszik a tengertől, Prosika településnél ez a távolság csak kb. 500 méter.  A Varjú-tó a Neretva-Delta mellett az egyetlen fennmaradó nagy vizes élőhely Horvátország mediterrán részén. Természeti szépséggel és gazdag kulturális és történelmi örökséggel rendelkező terület, amely lehetővé teszi a helyi lakosság számára, hogy a természettel összhangban élve minőségi életet éljen. Az idelátogatók számára pedig remek lehetőség, hogy betekintést nyerhetnek és megismerhetik az itteni védett értékeket.    
IMG 20190627 112427
   A tó legközelebbi, északnyugati részén hatalmas nádas fekszik, ahol sokféle madár, hal, hüllő, kétéltű és rovar él. A tó ezen részét már 1983-ban különleges ornitológiai rezervátummá nyilvánították, és ez Horvátország egyik legértékesebb madárélőhelye is. A vizes ökoszisztéma részét képező ornitológiai rezervátum ártéri területei Horvátország leginkább veszélyeztetett élőhelyei. Mint egy hatalmas szivacs, a nedves és mocsaras területek visszatartják a vizet, megakadályozzák az aszályokat és áradásokat, felszívják a környezet káros anyagait és visszatartják az üledéket.  
   A Varjú-tavat és annak környékét 1999-ben 57 négyzetkilométer összterületű természetvédelmi területté nyilvánították, és 2013 februárja óta a világ legfontosabb vizes élőhelyeinek RAMSAR listáján is szerepel, mint Horvátország legnagyobb természetes, állandó vízterülete, ahol számos veszélyeztetett és ritka európai madárfaj él. A tó a kontinentális vándorló madarak útvonalainak kereszteződésénél található, mint pihenőhely. Az itt megpihenő vándorló fajokon kívül számos madárfaj él itt télen. Körülbelül száz különféle faj fészkel a park területén, számos gémfaj, például a vörös gém, amely egyben a park védjegye.  A Varjú-tó az egyetlen biztos fészkelő hely Horvátország mediterrán vidékén. A kis varjak legnagyobb fészkelő populációja is itt található. Télen több mint 100 000 vízimadár él a tónál.    

 Utazási Tipp  
    Változatos szállások Horvátoszágban olcsótól a luxusig


  A 2017-es ornitológiai ellenőrzés során 261 madárfajt fedeztek fel, amely a teljes horvátországi madárállomány több mint 60% -át teszi ki.
A madarak mellett számos halfaj is jelentős értéket képvisel a parkban, és sok sporthorgász számára a Varjú-tó az egyik legkeresettebb úti cél Európában. A tó oldalvize lehetővé teszi különböző halközösségek együttélését, mintegy 18 édesvízi és tengeri faj él együtt. A Varjú-tó pontyát a legjobb minőségűnek tartják. A látogatókat kiszolgáló infrastruktúra fejlesztése a turizmus speciális formáira összpontosít - madármegfigyelés, sporthorgászat, rekreációs, falusi és ökoturizmus stb.  
Lake Vrana Dalmatia Wikimedia
Ezen a területen már az ókor óta megfigyelhető a természet és az ember egymás melletti, kölcsönhatásban való élése. A Vrana-tó különféle történelmi események helyszíne is volt, amit a gazdag kulturális örökségek is tanúsítanak.  Az idelátogató turisták száma évről évre egyre nő. Kényelmüket és a tó felfedezését segíti: a fából készült oktatási tanösvény egy madármegfigyelő toronnyal, a madártani rezervátum, a látogatók tájékozódását segítő táblák, a bašinkai pontonmóló és Crkvina kikötője. Az aktív turizmus kedvelői adrenalin parkban próbálhatják ki magukat, valamint elektromos és MTB kerékpárokat vagy kajakot is bérelhetnek. A közelmúltban érkezett ide az első elektromos kisvonat, amellyel a park legfontosabb látványosságai fedezhetők fel.  A térség kihagyhatatlan látványossága és egyben a legmagasabb pontja a Kamenjak Információs Központ, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik az egész tóra, a tengerre és a Kornáti-szigetekre.  A tenger és a tó között fekvő Prosika település kikötője különleges békét és szépséget nyújt. Az érdeklődők innen indulva kajakkal vagy a közel 50 km hosszú kerékpárút egyikén végig biciklizve fedezhetik fel a tavat.       


 

Hirdetés

Hirdetés

Cikkek Horvátországból

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben