Cserehát, ahol még a csend is hallható


Cserehát egy tipikusan olyan vidék, ami egyszerre örülhet és átkozhatja azt a tulajdonságát, hogy elszigetelt: ez azért negatív, mert munkahelyek és iparosítás hiányában a fiatalok szabadulni akarnak innen és a városba mennek, míg az a pozitívum, hogy a pihenni vágyóknak ez a tökéletes úti cél. Innen ered az a mondás, hogy „Csereháton még a csend is hallható” – és való igaz – a helynek különleges kisugárzása van, amire elsősorban az erre fogékonyak fognak felfigyelni, és sokak szemében ezért fog felértékelődni ez a környék, ahol nagyjából százezer ember éli mindennapjait.

cserhat 01
képek forrása: wikimedia.org

Miért érdemes ide ellátogatni? Mert a rohanó világunkban időnként muszáj kiszakadni a mindennapok forgatagából, erre Cserehát pedig tökéletes. Itt nincs se zaj- illetve fényszennyezettség, ha este felnézel az égboltra, akkor a csillagok fognak őrködni feletted. Gagyvendégiben van egy vadász les, ahol az éjszaka sötétjében lehet megfigyelni az állatokat. Bár ez sokszor nem sikerül, de az ember mégis elégedettséget érez, amikor meghallja a legapróbb neszeket is. (Egészen bizsergető, amikor feltűnik a hold magasan az égen, majd a közelben hallod a közlekedő vaddisznók lépteit. Vagy az, amikor egy bagoly elkezd hangosan huhogni az egyik közeli fa ágáról)


A terület évről évre egyre több vadászt fogad, ami egyben az állatállomány fokozatos csökkenését is eredményezi. De ami miatt ez itt nem akkor aprobléma, hogy az elszigeteltség miatt nem ment végbe a tájrombolás jelentős része. A tájra oly jellemzőek a csere-tölgyesek (a név is innen ered), illetve az akác- és fenyőfák. A terület kulturális értékei közé a borospincéket és a szőlőültetvényeket lehet sorolni, míg van egy-két érdekes Árpád-kori rom is, amit érdemes lehet meglátogatni. Az Anjou királyok építészete is megfigyelhető, míg a kuruc várromok egy kis változatosságot visznek bele a történelmi részekbe.
 
A vidék egyik sikertörténete Szanticska, ami 1980-ra majdnem elnéptelenedett, amikor Pál István felélesztette a falut – munkahelyeket teremtett, vonzóbbá tette a turisták számára. Fáradozásaiért később Európa Falufejlesztési Díjjal honorálták.
 szanticska
kép forrás: szanticska.eu

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben