Checkpoint Charlie - egy meghatározó pont a hidegháborúban


Amikor Berlint kettéosztották, akkor több katonai ellenőrzőpontot is létrehoztak, amik közül a leghíresebb egyértelműen a Checkpoint Charlie. Az ellenőrzőpont a Friedrichstraße és a Zimmerstraße találkozásánál áll. Érdekesség, hogy a közelben működő Café Adler kávéház pont a határvonalra esett, így megtörténhetett az is, hogyha valaki kihajolt a ház ablakából, máris az NDK-ban találhatta magát. Az amerikai oldalon kialakított állás alapvetően csak a katonai ellenőrzésekért felelt, a jármű- és gyalogosforgalom szabadon zajlhatott. Az amerikai katonák civileket egyáltalán nem ellenőriztek, legfeljebb tanácsokat és útba igazítást adtak az eltévedt berlinieknek. A valódi civil ellenőrzés a másik oldalon, a szovjet szakaszon történt meg, ott viszont rendkívül szigorú volt.
 Utazási Tipp  
    Fedezze fel BERLINT!

Régebben itt is két szabványtábla adta hírül az embereknek, hogy elhagynak egy bizonyos zónát. A felirat négy nyelvre is le volt fordítva, és annyi állt rajta, hogy „Ön elhagyja az amerikai a szektort”, ha pedig éppen belépett valaki, akkor „Ön belép az amerikai szektorba. Szolgálaton kívüli fegyverviselés tilos. Tartsa be a közlekedési szabályokat”. A másik oldalon is megvoltak ezek a finomságok, ott ilyen megfogalmazásban, hogy „Nagy-Berlin demokratikus szektorának vége”, illetve „Nagy-Berlin demokratikus szektorának kezdete”.
checkpoint charlie 01


Az ellenőrzőpont 1945-ben létesült, és az amerikaiak ezért ódzkodtak a határátkelő megnevezéstől, mivel hivatalosan nem fogadták el a berlini belnémet határt. Ez a kifejezés a hetvenes évekre teljesen kikopott a köznyelvből, mindössze a berlini határszakaszon maradt fent és használták. A hasonló checkpointokra azért volt szükség, mert Berlin hivatalosan négy ország általi ellenőrzésének értelmében minden hatalom előzetesen egyeztetett a másik hatalom szektorának vezetőjével, így a katonai ellenőrzések során sok esetben megszűntek a határok. Az ezekhez hasonló ellenőrzésekhez volt szükség a katonai erőket átengedő létesítményekhez.
 
Az első nagyobb probléma a „rendszerrel” 1961-ben történt, amikor az NDK vezetése akadályozta a nyugati hatalmak ellenőrzését Kelet-Berlinben. Az amerikai parancsnok tanokat vezényelt a szovjet határral szemben, amit rövidesen szovjet válasz is követett. Végül a felső vezetők parancsa akadályozta meg a fegyveres konfliktus kialakulását. Egyfajta szabály volt az is, hogy a különböző ellenőrzőpontoknál dolgozók nem tehették be a lábukat a másik szektorba, mivel egyetlen hivatalos feladatuk az őrposzt megőrzése volt.

1990-ben itt tartották a megszállók búcsúünnepségét, és ezzel párhuzamosan feloldották a német főváros megszállás alatti státuszát.
checkpoint charlie 02

 

Hirdetés

Cikkek Németországról

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben