Ceuta - egy város Afrikában, ahol az euró a hivatalos pénz


A város Spanyolország autonóm területe, ezért lehet az, hogy az euró a hivatalos pénznem. A Marokkó partján fekvő városban 85 000 ember él, összesen 28 négyzetkilométeren. A terület mindig is fontos szerepet töltött be a térség életében, tekintve, hogy egy forgalmas csomópont mellett fekszik. Az első városalapítók a karthágóiak voltak, bár akkor még a település neve Abyla volt. Karthágó római leigázása után itt is átvették az uralmat, egészen a Kr.u. 5. századig, amikor is az Ibériai-félszigeten átmasírozó vandál hordák felgyújtották a települést.
ceuta 01
forrás: wikimedia.org

loadposition user3}
A vandálok pusztítása után a vizigótok foglalták el a területet, majd a Bizáncok kaparintották meg. Az arabok foglalták el ezután Ceutát 710-ben, ugyanis itt is előjött a terület elhelyezkedése, ugyanis fontos támaszpont volt az Ibéria elleni invázió alatt.
 Utazási Tipp  
    Utazások Spanyolországba, a legjobb áron

A félszigeten uralkodó államok felerősödésével Portugália eljutott arra szintre, hogy 1415-ben visszafoglalja a várost, és fontos támaszpontot létesítsen itt. Egy belpolitikai probléma miatt viszont a portugálok 1668-ban a Spanyol Királyságnak adományozták Ceutát, hogy a spanyolok elismerjék Portugália függetlenségét II. Károly uralkodása alatt. Ez a körülbelül 350 éves döntés eredményezte azt, hogy amikor Marokkó függetlenedett a spanyol gyarmati körtől, akkor ez a terület spanyol fennhatóság alatt maradt.
ceuta 02
forrás: google maps

Bár a város jelenleg autonóm terület, régebben még Cádiz tartomány részét képezte. Mielőtt Spanyolország csatlakozott volna az Európai Unióhoz, vámmentes kikötő működött itt. 2002-ben kisebb konfliktust generált, mikor Marokkó a terrorizmus elleni harc jegyében elfoglalta a közelben fekvő Petrezselyem-szigetet. A marokkói törekvéseket a spanyol haditengerészet sikeresen meggátolta.

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben