Cesky Krumlov, a medvék városa


Cesky Krumlov egy 14 ezer főt számláló kisváros, ami kinézetre és hangulatra kicsit Szentendrére hasonlít. A település a Világörökség része a maga 300 műemlékével. A városkapun keresztül megpillantjuk a hangulatos házakat, és olyan érzés kerít hatalmába, hogy tényleg szeretnénk megismerni a várost, szeretnénk vele egyként lélegezni, amíg ott vagyunk. Ráadásul hab a tortán, hogy van magyar idegenvezető a városban, így az anyanyelvünkkel együtt élvezhetjük a várost.
cesky krumlov 02

A látnivalók közé tartozik Csehország második legnagyobb vára (és a hozzá tartozó hatalmas komplexum), ami nagyobb, mint sok más európai főváros teljes vára. A várkert és az épület is kifogástalan állapotban várja a látogatókat. Cesky Krumlov legfőbb motívuma a medve is a várhoz kapcsolódik, ugyanis a várárokban (medveárokban) nem víz vagy kihegyezett karók várták az ellenségeket, hanem medvék. Persze a haditechnika fejlődésével a medvék szerepe is megváltozott, a helyiek büszkeségévé és a turisták egyik látnivalójává válva.​
 Utazási Tipp  
    Csodás utazások Csehországba

A kastélyon kívül persze található itt más is, a föld legrégebb óta létező és legépebb barokk színháza. Amikor a színház épült, akkor rengeteg olyan technikát alkalmazott, ami abban az időben egyáltalán nem volt megszokott: mozgatható díszletek, különböző illúziók és profi világítás. Ráadásul mivel korlátozottak voltak a technikai lehetőségek - sötét volt mindig, hogy a nézők ne lássák a trükkök előkészítését - ez is növelte a színház mítoszát, a félhomályban zajló előadások népszerűnek bizonyultak.
cesky krumlov 01

A város a Rozmberk család uralma alatt kezdett felvirágozni 1300 és 1600 között, majd a 17. században az Eggenberg család gyakorolta felette az uralmat. Ők hoztak ide egy sörgyárat, ami az ipari hátteret adta Cesky Krumlovnak, ez pedig a mai napig üzemel, Eggenberk néven. A gyár különlegessége, hogy inkább tűnik manufaktúrának, mint egy hagyományos értelemben vett gyárnak.

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben