Ceske Budejovice érdekességei, látnivalói - minden a Budweiser városáról

 
Természetesen minden utazó elsősorban Prágára gondol, ha csehországi utazását tervezi, de a többség kíváncsi Csehország egyéb látnivalóira is, melyek közül kiemelkedik az osztrák határ mellett épült százezres lakosságú Ceske Budejovice városa. Ceske Budejovice Dél-Csehország legnagyobb városaként egyben régióközpont és
 
a világ egyik legfinomabbjaként számon tartott sörnek, a Budweisernek a szülővárosa is.
 
A helyiek komolyan veszik településük történelmi múltját, megbecsülik és rendben tartják a Habsburgok által a 17.századi tűzvész után újjá épített óváros meseszép épületeit, elegáns árkádjait és kanyargós utcáit, melyek tartalmas látogatást ígérnek minden látogatónak. A városba érkezve hatalmas ipari létesítmények és új lakónegyedek várják az utazókat. Kellemes meglepetés eljutni az óvárosba, mely egy valóságos ékszerdoboz a színes házaival, építészetileg is jelentős középületeivel.
Ceske Budejovice 01

További érdekes cikkeink


Cseke Budejovicét még a 13. század közepén alapították. A Moldva és a Maltsch folyók találkozásánál védelmi célból és az idők során Csehország egyik leggazdagabb településévé vált, mivel a város lakosai még a huszita időkben is feltétlen hűséggel viszonyultak királyukhoz és a katolikus egyházhoz. Összeállításunkban bemutatjuk azokat a ceske budejovicei látnivalókat, melyeket egy jó sör társaságában érdemes felkeresni minden utazónak.
 Utazási Tipp  
    Utazások Ceske Budejovice-be

1. Főtér
 
A város Főterét város alapítójáról II. Ottokárról nevezték el. Egy hektáros területével hatalmas, szinte már túlméretezett hatást kelt a látogatókban. Kialakításakor az volt a cél, hogy helyt adjon a régió legnagyobb vásárterének. A tér közepén álló 18. századi Sámson kút mellett egy szabálytalan formájú kő jelzi az egykori bitófa helyét. A teret 48 színes reneszánsz vagy barokkos szépségű árkádos polgárház övezi.
 
 
2. Városháza
 
A barokk stílusban felépült 3 tornyú városháza a Főtér legkiemelkedőbb látványa. A tetején lévő szobrok a legfontosabb városi polgári erényeket hirdetik büszkén (igazságosság, szorgalom, bátorság és bölcsesség) . Óratornya harangjátékot rejt, mely 80 különféle dallamot tud lejátszani. Az épület belsejében is gyönyörű freskókat és szobrokat lehet megcsodálni.
 
 
3. Szent Miklós templom
 
Az eredeti Miklós templom helyén 1649-ben átadott mai templomépület jelentősége igen nagy volt, hiszen a római katolikus vallás bástyájaként testesítette meg a Vatikán és az egyház hatalmát. A 18. század végén nyerte el a pápától a katedrális rangot. Mindenképpen ajánlott a díszes barokk belső megtekintése is.
 
 
4. Dél-Csehország Múzeum
 
A régió legfontosabb neoreneszánsz stílusú múzeumát még 1877-ben alapították és egy ideig a Városháza adott otthont a gyűjteménynek. Mára a változatos város és régió múltjának fontos emlékit mutatja be.
 
 
5. Fekete torony
 
Az 1553-ban épült 72 m magas gótikus-reneszánsz torony a középkorban őrtoronyként és a mellette lévő Szent Miklós templom harangtornyaként is szolgált. A ma is remek kilátást biztosító épület látogatható, de 225 lépcsőfokot kell leküzdenünk Ceske Budejovice szép panorámájáért.
budvar 02 forrás: budejovickybudvar.cz

6. Rabenstein torony
 
A 15.századi torony egykor a városi erődítmény fontos elemeként az óvárost védte az ellenségtől. Napjainkban középkori fegyvertörténeti múzeumot rejtenek falai. A torony közvetlen szomszédságában tekinthető meg a város legkeskenyebb épülete is.
 
 
7. Budweiser látogatóközpont
 
A belvárostól kb. 2 km-es távolságban találhatjuk a Cseh sörgyártás történelmének legfontosabb központját, ahol több mint 700 éve változatlan recept szerint főzik a híres nedűt. A központban bemutatják a sörkészítés menetét és természetesen a kóstoló sem maradhat el.
 

 

Tags:

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben