Castell: A katalán embertornyok rendhagyó története

 
Több, mint 200 éves múltra tekint vissza az a katalóniai hagyományőrző viadal, melyet először Tarragona tartományban rendeztek meg egy egyházi ünnep alkalmából a 18- század végén. A szokást idővel Katalónia más vidékein és a Baleári-szigeteken is átvették, és beleépült a helyi kultúrába. Manapság pedig már szinte minden fontosabb ünnep alkalmat nyújt a csapatoknak arra, hogy bemutassák tudásukat a bámészkodóknak. Az évente megrendezett nagy versenyek célja, hogy a castellerseknek nevezett csapat tagok minél magasabb emberből épült kastélyokat ún. tornyokat hozzanak létre.
 
A csapatok tagjai rendszerint fehér színű nadrágot, és a csapatra jellemző színű inget viselnek, melyet a derekukra csavart széles textil övvel egészítenek ki. A derékra tekert textil övek az alul állókon jellemzően vastagabbak, céljuk pedig a tartás javítása mellett az, hogy kisegítsék a felkapaszkodókat a mozgásukban. Spanyolország 5 legőrültebb fesztiválja

castellers 01
forrás: flickr.com


A csapatok versenyen való elindulását hosszas gyakorlás előzi meg, ahol nagyon fontos a taktika és az összeszokottság. A legutóbbi versenyen már 18 különböző egymással vetélkedő csapat vett részt. Az egyes csapatok létszáma pedig elérheti akár a 200 főt is. A csoport alsó szintjén álló legerősebb embereknek kell biztosítani azt az erős alapot, melyre a következő szintek stabilan felmászhatnak. Természetesen a résztvevők testsúlya a szinteknek emelkedésének megfelelően felfelé csökkenő. A csapatok tagjai között így kisgyermekek is szerepelnek, akiknek az a feladata, hogy a legmagasabb 5.-6. szintre felmásszanak. A hagyomány úgy tartja, hogy négy alaptulajdonsággal kell rendelkeznie a castellereknek, hogy az emberi építmény stabilan álljon. Ezek pedig a következők: erő (fuerza) , egyensúlyérzék (equilibro) , értékesség (valor) és higgadtság (cordura).
 Utazási Tipp  
    Körutak, last minute utazások Spanyolországban

A legutolsó mászónak 4 felemelt újjal kell jeleznie az embertorony elkészültét, ami a katalánok zászlajának négy sávját szimbolizálja. Ezután következik a lebontás, ami szintén nem számít egyszerű feladatnak. Egy tipikus torony általában kb. 10-12 méteres magasságú. Az eddigi legmagasabb tarrangónai emberi torony magassága kilenc szintes volt, ami kb.15 méteres magasságot jelentett. Habár egy alapvetően veszélyes tevékenységről van szó, a gyakorlásnak köszönhetően mégis mindössze 3 halálesetet jegyeztek fel a népszokás több, mint 200 éves történelme során. Az UNESCO világörökségi listájára is felvett rendezvényt legtöbbször a villafranca-i csapat nyeri meg, de a legutóbbi esemény üde színfoltját egy kínai csapat nevezése jelentette.

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben