Brenner-hágó - a kapocs, ami összeköti Európát

 
A Brenner-hágó több nagyon fontos helyet összekötő, völgyeken átfutó híd, ami összeköti Európa északi részét déllel, Olaszországot az észak-osztrák területekkel. A hágó legmagasabb pontja 1370 méter. A területet Kr. e. 3300, a rézkor óta lakják. A hadügyi jelentőségét a római korban fedezték fel először, a gallok elleni háborúkban, de a legjelentősebb esemény Augustushoz köthető, aki Kr. e. 15-ben átkelt a hágón, egy hadjárat megindításának érdekében.
brenner hago 02
forrás: wikimedia.org, .freedomtreks.co.uk blogspot.com


A 2. században, a népvándorlás következtében az akkori római uralkodó, Lucius Septimius Severus megerősítette a hágót, hogy a vandálok ne tudjanak betörni az Apennini-félszigetre. A Német-Római Birodalom ideje alatt postai útként működött, és egy család, a bergamói de Tassis vállalta el a karbantartási feladatokat, amit hatalmas nagy tisztelet övezett. Ez viszont nem volt hosszútávon opció, ezért 1777-ben Mária Terézia által felújításra került. A Napóleoni háborúk ideje alatt is jelentős szerepet kapott, aki ezt a hágót ellenőrizte, az abban a pillanatban képes volt uralni a térséget.
 Utazási Tipp  
    Utazások, szállások Ausztriában

Vasútvonal csak 1867-ben épült ki, aminek következtében sokkal gyorsabbá vált a közlekedés a vonalon. A vesztes első világháború után az 1919-es saint-germaini békeszerződésben kijelölték az új határokat, ami pont Brennert szelte ketté. (Ez a béke egyébként a magyarok számára nem annyira ismert, mivel ez az 1920-as trianoninak a kistestvére, mindenesetre annyit érdemes tudni róla, hogy a tárgyalásokon az Osztrák-Magyar Monarchiát kiáltották ki egyedüli felelősként, mindezt úgy, hogy az osztrák küldött nem vehetett részt a tárgyaláson.) A hágót 1926-ban leaszfaltozták a növekvő forgalom miatt, majd ennek a közvetlen folytatása volt az Europabrücke 1957-es építésének a kezdete, ami egyben az autópályát is jelentette.
brenner hago 01
forrás: blogspot.com
 

 

Hirdetés

Hirdetés

Cikkek Ausztriáról

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben