Bill Gates első számú kedvence: Skradin

 
Ha Horvátországban jár és Sibenik felé vagy esetleg egy másik déli, tengerparti város felé veszi az irányt, akkor térjen le az autópályáról és fedezze fel Skradint ezt a történelmi látnivalókban gazdag kisvárost.  A város sokáig rejtve maradt a látogatók előtt, sőt az elmúlt években még a helyiek is elfeledték, ami viszont pár éve újra reneszánszát éli, nemcsak a külföldi turisták, hanem a helyi lakosok körében is.

skradin 01
forrás: wikipedia.org

Egy kis történelem
 
Már 6 ezer év telt el azóta hogy az első illír törzsek úgy döntöttek, hogy itt telepednek le. A döntés szerencsésnek bizonyult, a kitartó munka meghozta gyümölcsét az itt élő emberek mindennapi életébe. Az egyik legrégebbi horvát város fontos szerepet kapott a római időkben, az egykori Scardon a római hadsereg fontos kikötője, erődítménye és kereskedelmi központja volt.
 Utazási Tipp  
    Utazások, szállások Horvátországban

A történelem folyamán a város stratégiai helyzete miatt sokat szenvedett harcoktól, melynek köszönhetően a 6-7. században a város teljesen elpusztult. A horvátok ekkor telepedtek le itt és nevezték el a várost Skradin-nak. 300 évvel később említik újra, de ismert, hogy a 6. századtól egy kisebb megszakítással egészen 1830-ig püspökség működött itt. A 13. században nyerte el a város jellegzetes dalmát jellegét, illetve ebben az időszakban számos ferences rendi szerzetesek telepedtek le.

Látnivalók
 
A történelem számos nyomaival nem csak a városban, hanem annak környékén is találkozhatunk. Az egyik legjelentősebb régészeti lelőhely a településtől 15 km-re fekvő úgynevezett „horvát trója”, ahol a térség történelme egészen az őstörténettől a középkorig követhető nyomon.
 
Ha megállunk a Krk nevű autós pihenőhelyen, akkor onnan csodás panoráma nyílik a városra. Ami rögtön szembetűnik, az a barokk kori templom harangtornya. A templom alapja a velencei időben épült, annak a katedrálisnak az alapjaira, amely még a török időkben pusztult el.
skradin 02
forrás: flickr.com

Érdekesség, hogy a harangtorony és a templom egymástól 20 méterre fekszik, köztük helyezkedik el a Mali Gospa Tér, ahol a Városháza és a Plébánia található. A város másik temploma egy ortodox templom, amit Ferenc József császár ajándékozott a városnak. Az innen nem messze lévő városi múzeumban a település és annak környékéről származó antik tárgyak gyűjteménye található. 14. századból származó erődítményből fantasztikus kilátás nyílik a városra és annak környékére.
 
A Krk folyó torkolatánál található Skradin a Kkrk Nemzeti Park „vizes” bejáratának őre. Elhelyezkedésének köszönhetően a történelem során is bizonyította, hogy ideális kikötőváros, ezért sem kell csodálkozni azon, hogy manapság is ACI kikötő helyezkedik el itt, számos luxus jachtokkal, amin világhírességek rejtőzködhetnek a kíváncsi szemek elől.
 Utazási Tipp  
    Utazások, szállások Horvátországban

Megközelíthetőség

Autóval leggyorsabban az A1-es Zágráb- Dubrovnik autópályán érhetjük el, az autópályáról a Skradin kijáratnál kell lejönni. Ha valaki mégis a régi utat választja, akkor a D33-a úton Tromiljánál kell ráhajtani a D56-as útra, ami Sradinig vezet. Déli irányból a „Krk Nemzeti Park” jelzést követve juthatunk Skradinig. Ha Sibenik felé jár, mindenképpen szorítson egy kis időd ennek kis kedves városnak a megtekintésére, de ha nem lehetséges, akkor legalább az autós pihenőben álljon meg és vessen rá egy pillantást!

 

Hirdetés

Hirdetés

Cikkek Horvátországból

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben