Azori-szigetek rövid történelme, városai és szigetcsoportjai

 
A hely Portugáliához tartozik (a portugál fővárostól egyébként 1500 km-re fekszik), a fővárosa pedig Ponta Delgada. Sok más hasonló régióval ellentétben az Azori-szigetek jelentős autonómiával rendelkeznek. A 2011-es népszámlálás szerint a szigetcsoporton mintegy 250 000 fő él.
 Utazási Tipp  
    Utazzon velünk az Azori-szigetekre

Története
 
A sziget felett uralkodó első jelentősebb állam vélhetően a Karthágói Birodalom volt. Több, a hivatalos felfedezése előtti térképen is szerepelt, először a Mediciekén, 1351-ben, majd a század végén ismételten feltűnt pár sziget egy katalán térképen. A szigetcsoportot 1427-ben fedezték fel, és az eseményhez a nagyhírű Goncalo Velho portugál felfedező kötődik. A portugál korona csak 1432-ben támasztott jogot a szigetek feletti uralomra. A hely 1450-ben került feltérképezése, amit Diogo de Silves vezetett. Egy jelentős történelmi esemény is kötődik a szigethez, amikor 1492-ben Kolumbusz Kristóf a visszaúton - Amerika felfedezését követően - megpihent az egyik Azori szigeten, Santa Marián.

azori szigetek 01

1580 és 1640 között Spanyolország és Portugália perszonálunióban állt, és bár névlegesen a portugál korona irányítása alatt, de a szigeteket a spanyol király irányította. A sziget már a XVI. században is fontos szerepet töltött be, és mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy 1583-ban II. Fülöp spanyol király flottával és sereggel indult el Azorira, hogy az ott állomásozó francia kereskedőket kiűzze. Az újkor kezdetével vált meghatározó létesítménnyé Azori, ekkor épült rá a ma is látható 161 katonai objektum egy része. 1976-ban került megfogalmazásra az a törvénykönyv, ami az Azori-szigeteknek és Madeirának autonómiát adott.
 
Az Azori-szigetek három legjelentősebb városa Ponta Delgada (46 102 fő), Angra do Heroísmo (21 300 fő) és Lagoa (14 698 fő). A szigetek közigazgatásilag 19 körzetre vannak osztva, és minden szigeten legalább egy ilyen körzet található. A legnagyobbon (São Miguel) hat kapott helyet.
 
Érdekesség: a legnagyobb sziget és a Balaton átmérője és hossza nagyjából megegyezik

azori szigetek 02
A szigetcsoport három része:
 
  • Keleti csoport: Santa Maria, São Miguel
  • Központi csoport: Faial, Pico, São Jorge, Graciosa és Terceira
  • Nyugati csoport: Corvo és Flores

 Utazási Tipp  
    Utazzon velünk az Azori-szigetekre

Turizmus
 
Azorit május végétől októberig érdemes látogatni. Messze nem a legforgalmasabb turistacélpont, így hatalmas tömeggel nem találkozunk. A helyi kalauzok szerint szeptemberben a legjobb idelátogatni, de kora tavasszal is van az utazásban potenciál. A szigetek közt járnak repülőgép és-kompjáratok.
 
Az óceán hőfoka stabilan 16 és 23 fok között ingadozik. Előbbi rossz idő esetében, vagy télen utóbbi pedig főleg a nyárra és szeptemberre jellemző. (A São migueli vízesésekben fürödhetünk, viszont a krátertavakat ajánlatos elkerülni)
azori szigetek 03

Egy kis földrajz
 
Minden sziget egy régen kialudt bazaltvulkán helyén fekszik, és a Pico szigeten található Portugália legmagasabb helye, a 2351 méter magas Pico vulkán kúp.

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben