Az angliai mérgeskert, ahol 100 gyilkos növény él

 
Az Észak-Angliában, Alnwick-ban található kert több holdnyi területen fekszik, ahol pompázó virágok, mintára vágott sövények és szemet gyönyörködtető szökőkutak között járhatjuk be az egész helyet, garantálva nekünk azt, hogy maradandó élményben legyen részünk. De nem ez a látványosság legérdekesebb része, hanem a fekete kapuk mögé zárt Mérgeskert, ahol több mint 100 mérgező növény él és a levegőbe óvatosan lehet csak beleszagolni.

merges kert angliaforrás: flickr.com

A kert története 1995-ig nyúlik vissza, amikor is új hercegnéje lett a megyének, Jane Percy személyében. Northumberland megye székhelye pedig Alnwick (amit Harry Potter filmekben is viszont láthatunk), így a címmel párhuzamosan ez is járt. Az új tulajdonosoknak viszont nem tetszett a kert, ezért Percy férje azzal a kéréssel fordult feleségéhez, hogy kezdjen már valamit – az akkor még fasornak használt külső résszel.
 
A hercegné később erre úgy emlékezett vissza, hogy
 
„Azt hiszem úgy gondolta, ’ezzel ellesz csendben, elültet néhány rózsát, aztán ennyi’”.
 
Az újdonsült hercegné viszont kicsit keresztbe húzta férje számításait, és jóval több növényt ültetett el, mint pár rózsát. Felfogadta Jacqes Wirtzet a francia elnök kertészét, hogy segítsen neki a kert megváltoztatásában. Percy szeretett volna valami egyediséget is vinni a kertjébe, mivel úgy gondolta, hogy az egységesítés egy rossz és lélektelen dolog. Az Alnwickot körülölelő zöldet valami egyedire akarta átformálni, ami az angol idilliből hiányzik, így adhatna a világnak valamilyen pluszt. A hercegné először a gyógynövények felé kezdett el kacsintgatni,
 
de rövidesen úgy gondolta, hogy ennél valami extrémebb kell.
 
Egy olaszországi útja határozta meg végleg a kert jövőbeli sorsát, mikor a Medici-család padovai birtokát látogatta meg. Ugyanis ott azt tapasztalta, hogy sok értékes és veszélyes mérgező növénnyel van tele a birtok. Ezek után jött az a brilliáns ötlet, hogy ha gyilkos növényekkel bővíti az állományt, akkor az a turisták számát is megnövelheti. „A gyermekemet nem érdekli, hogy az aszpirin egy fa kérgéből készül. Az az igazán különleges, hogy a leggyakoribb fajok azok, amelyekről az emberek nem is tudják, hogy gyilkosok”

merges kert anglia2 forrás: flickr.com

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben