Aran-szigetek, ahol az ír kultúra megmutatja sokszínűségét


A szigetek ránézésre elég sivárnak tűnnek (ez ne tévesszen meg senkit sem, tényleg azok), viszont rengeteg olyan programmal várják a turistákat, amiknek köszönhetően évente több tízezer ember látogatja meg ezeket a sivár sziklákat. A környéken meg lehet ismerni az ír kultúra sava-borsát és számos történelmi múlttal rendelkező helyen is tiszteletünket adhatjuk az elmúlt évszázad embereinek.
aran szigetek 01

Galway megyéből két órás kompozással érhetjük el a szigeteket. Az autentikus ír hagyomány összes jellemzője megfigyelhető itt, kezdve a hagyományos nyelvjárástól a kultúrán és a zenén át egészen az egyedülálló régészeti lelőhelyekig. A szigetcsoport három részre osztható, és mindegyik szigeten más lehetőségek várják az oda utazókat. Rengeteg ókeresztény emlék, ókorból ránk maradt rom, történelmi világítótornyok maradtak meg itt épségben. Hiába vált az utóbbi években forgalmas úti céllá, itt szinte minden a vidék jól megszokott, nyugalmas medrében folyik, ami a nagyvárosokból ideérkező tömegeknek maga lehet az áldás. A szokásos túrákhoz hasonlóan a kemény bakancs és a kényelmes ruha itt is kötelező.​
 Utazási Tipp  
    Nagyszerű Írországi utazások

Inishmor

Ez a szigetek közül a legnagyobbik, ahol egy település található, a falu és a kisváros között ingázó Kilrohan. A szárazföldről érkező hajók itt teszik le a turistákat, így ez lesz az egyik első olyan hely, amit meg fognak ismerni a látogatók. A kisvárosba nem hajthat be 100-nál több autó egyszerre, ezért az utazási irodák többsége minimbuszokkal szállítja az érdeklődőket. A legfőbb látnivaló a Dún Aenghus erőd, ami 2000 éves múlttal rendelkezik, bár a története és múltja ismeretlen. A sziget nyugati részének az a Hét templom nevű negyed a látnivalója, ami több keresztény épületnek a romját foglalja magába.
aran szigetek 02

Inishmaan

A három sziget közül ez a "legnépszerűtlenebb", ezt pedig a lakossága is jól mutatja, hiszen mindössze 200-an élnek itt. Ezt kárpótolja az, hogy itt nyerhetjük a legnagyobb betekintést az ír kultúrába, mert számos alkotó a világtól elmenekülve itt nyugodtan tudott dolgozni. A sziget dombos, keskeny utak kötik össze a fontosabb pontokat, és rengeteg nyom ad tanúbizonyságot arról, hogy itt a modern kultúrák előtt is éltek.


Inisheer

A legkisebb sziget mindössze egy múlt századbeli halászfalu benyomását kelti, viszont a régészeti ásatások bizonyították, hogy több mint 5000 éve folyamatosan lakott volt a sziget.

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben