A toszkánai Siena híres lovas versenye - Palio

 
A látogatók kis butikok között sétálgatnak, kerámiákat és helyi termékeket, mint pl. méz, vagy szárított zöldség, vásárolnak. Az éttermek a napon ülő vendégeknek bort, házi készítésű tésztát és zöldségtálakat szolgálnak fel. A gyerekeket szüleik elengedik, hogy ostyatölcsérből pasztellszínű fagyit nyalogassanak.

Tipp:  
    Utazások Sienába

Nincs látható jele annak a hatalmas izgalomnak és a szomszédok közötti vad versengésnek, mely pár rövid hónap múlva hatalmába keríti a teret, amikoris a városban sor kerül a híres Palio-ra, két nyereg nélküli lóversenyre, melyeket július 2-án és augusztus 16-án tartanak.
 
A Palio kezdetei a Középkorra nyúlnak vissza, amikor Siena főterén nyilvános sportversenyeket rendeztek. A XIV. század óta a versenyeket a contradák (a város kerületei) rendezték, eleinte bivalylovaglással, később szamárháton.
 
Kezdetben csak egy verseny volt július 2-án. Később egy második versenyt is beiktattak, ennek időpontját a Mária Mennybemenetele augusztus 15-én tartott vallási ünnepéhez igazították, így a a második Palio-t azóta augusztus 16-án tartják.
 

palio siena szoveg koze2

A modern időkben a 17 contrada közül tízen vesznek részt a versenyben, őket a városnegyedek színeit viselő zsokék képviselik, akiket a contradák jelölnek a 90 másodpercig tartó versenyen való részvételre. Mivel a tér éppen csak elég nagy ahhoz, hogy modern versenyt rendezzenek rajta, a fordulók meredekek és a lovasok gyakran felbuknak, mielőtt teljesítenék a három körös versenyt.
 
A Sienát alkotó contradák, a 17 egymástól jól megkülönböztetett kerületek közötti versengés igen kemény és intenzív. A contradák mindegyikét egy állat, vagy természeti elem jelképezi, ezek eredete a 13. századra nyúlik vissza, s ezek a jelképek leginkább a kerületek épületein függő zászlókon jelennek meg. A Sienát alkotó szomszédvárak közötti rivalizálás régi vitákra vezethető vissza.
 
Valamikor 59 contrada alkotta a várost. A kerületek közül némelyek hivatalosan is ellenségnek tekintik magukat. A Csiga és a Teknősbéka évszázadok óta viszálykodik egymással, míg a bagoly és az Unikornis ellenségeskedése csak az 50-es évekre vezethető vissza.
 
Napjainkban a Palio az utolsó hivatalos versengés a contradák között és a kerületek polgárai arra fordítják energiáikat, hogy kifejezzék fölényüket ilyen, vagy olyan formában. Az esemény előtt egy nagy történelmi felvonulás zajlik. A verseny előtti este folyamán mindegyik contrada hatalmas lakomát rendez a saját főterén, vendégek ezreit etetik kulináris különlegességekkel, szabadon folyó borral és túlzó elbeszélésekkel.

 

Hirdetés

Hirdetés

Cikkek Olaszországról

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben