A Starnberg-tó és a Possenhofen kastély

 
Németország egyik leghíresebb tava a starnbergi, ami délnyugati irányban 25 kilométerre található Bajorország fővárosától, Münchentől, és közvetlenül Starnberg mellett fekszik. A tó kifejezetten nagy, Németország ötödik legnagyobb tava, de elmarad a Boden-tó, Müritz, Chiemsee és a Schwerini tó mögött. Vízfelszíne 56,36 km2, és vannak olyan részek,
 
ahol a tó akár a 127 méteres mélységet is elérheti.
 
Hossza 20 kilométer, szélessége pedig meghaladja a 4,5 kilométert. Három folyó, illetve patak számít a tó első számú forrásának. A Steinbach, a Maisinger Bach és a Lüßbach. A tó északi partján fekszik Starnberg, ott pedig a Possenhofen kastély.
possenhofen kastely szoveg kozott 01

Maga a település és a tó jelentős része Pöcking községhez tartozik. Bajorországban sokáig egy család uralkodott, a Wittelsbach, aminek két ága volt, a királyi és a hercegi. Ez a két ág más társaságokban mozgott, máshol építettek maguknak székhelyet, és folyamatosan rivalizáltak (Például azon, hogy melyik ág szülöttje házasodjon a Habsburgokkal).
 
Possenhofent a hercegi család 1834-ben szerezte meg, ami a ház fennállásának végéig az ő birtokukban volt (Jelenleg magántulajdon).

 Utazási Tipp  
    Utazások, szállás Németországba

A későbbi császárné és magyar királyné Erzsébet (ismertebb nevén Sisi), ugyanitt töltötte felhőtlen gyermekkorának éveit. Mivel nem őt szánták Ferenc József feleségének, hanem nővérét, Ilonát, ezért lazább neveltetésben részesült. Sisi akkor is kötődött a gyerekkori emlékeihez, amikor már ő volt a Habsburg Birodalom első asszonya.
 
Megkoronázása után 24-szer látogatta meg a szeretett „Possi”-ját. (Possenhofen becézése)
 
A későbbi II. Lajos bajor király, hogy Sisi iránti szeretetét kimutassa, megépítette a possenhofeni Kaiserin Elisabeth Museum-ot. Amikor 1865-ben elkészült, az volt az eredeti terv, hogy csak Sisinek lesz saját gyűjteménye, de azóta már maga II. Lajos is kapott egy „illő” királyi gyűjteményt. A bajor király 1886-ban a Starnbergi-tóban lelte halálát, aminek rejtélyes körülményeire a mai napig nincsen épkézláb magyarázat.
starnberg to szoveg koze

A településen a pályaudvartól egy 10 perces sétával az Erzsébet úton haladva elérhetjük a Possenhofen kastélyt. A kastélytól délre egy kicsit hosszabb ideig tartó sétával (30-45 perc) megtekinthetjük a Roseninselt, vagyis a Rózsák-szigetét, amin Sisi és Lajos nyugodt óráikat töltötték el.
 
A sziget több ezer szépséges is bimbózó rózsájáról kapta a nevét,
 
amit a 19. század eleje óta mind a mai napig tökéletesen karbantartanak. A világhírű kertész Peter Joseph Lenné volt, aki a szigetet még az 1800-as években elrendezte, és ő volt az, aki a császár kertjét is elkészítette Bécsben. A kert egy rövidke hajózással, komp igénybevételével látogatható meg.

 Utazási Tipp  
    Utazások, szállás Németország

 

Hirdetés

Cikkek Németországról

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben