A sárvári Nádasdy vár - írásos története 1327-ben kezdődik

 
Először írásos forrás 1327-ben említi a várat, ekkor a hely Károly Róbert Anjou uralkodónk tulajdona volt. A Németújvári család aztán szembefordult a koronával, és elbitorolták a területet, amit aztán Köcski Sándor szolgáltatott vissza Carobertónak. 1390-ig ugyanúgy a királyok tulajdonát képezte, ám ebben az évben Luxemburgi Zsigmond Kanizsai János esztergomi érseknek adományozta. Ez a família viszont hűtlen volt a királyhoz, és sok esetben a korona ellenségeit támogatta, így a vár tulajdonost cserélt többször is. Először a Garai családhoz, majd Ozorai Pipó olasz országbáróhoz került. 1424-ben újra a Kanizsai család lett a tulajdonos, akik a század végére egy igazán jelentős erődítményt építettek ki, megerősítve a helyőrséget és a védőműveket.
sarvar nadasdy var 02
 forrás: wikimedia.org


Rövidesen viszont újabb gazdára talált az immár már jelentős támaszponttá bővült vár, a Nádasdy család személyében. A török hódoltság ideje alatt még jobban megnőtt a vár fontossága, mivel a portyázó török erőket itt gátolták meg abban, hogy Bécset fenyegessék, és fontos végvári szerepeket töltött be a Balatontól északra található területek védelméért. A vár ekkori ura, Nádasdy Ferenc ráadásul egy igencsak rettegett figura volt a török oldalon, mivel többször is visszaverte a portyázó seregeket, sőt, ő maga is előszeretettel vágott vissza a támadásokra hadjáratokkal.
 
Nem hiába terjedt el a gúnyneve a törökök sorai között, akik „erős fekete bégnek” nevezték.
 
Egy évszázaddal később a Nádasdy család már hatalmas vagyont halmozott fel, aminek köszönhetően a család akkori feje, III. Nádasdy Ferenc (aki ráadásul még országbíró is volt) áldozhatott egy kisebb összeget a vár belső felújítására, aminek keretin belül jött létre a díszterem és egy csomó, mai napig látható freskó 1653-ra. A család bukását a Wesselényi-féle összeesküvésben való részvétel okozta. Mikor kiderült a bűnrészesség, a Habsburgoktól várható súlyos megtorlás nem maradt el: a hatalmas birtokot az összes vagyonnal elkobozták, és az összeesküvőket Nádasdy országbíróval együtt lefejezték.
sarvar nadasdy var 01
 forrás: wikimedia.org

A birtokot aztán Draskovich Miklós vásárolta meg egymillió háromszázezer forintét, ami akkoriban egy hatalmas, csillagászati összegnek számított. A Rákóczi szabadságharc idején a felkelők támaszpontot létesítettek a környéken, majd a konfliktus után Szily Ádám mondhatta magáénak a várat. Őt az Esterházyak, majd a Wittelsbachok követték, utóbbiak 1945-ig voltak a vár tulajdonosai.
 

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben