A regensburgi hősök csarnoka, a hírnév temploma

 
A Regensburg közelében (10 km-re) található görög-római stílusjegyekkel rendelkező, timpanonnal díszített oszlopcsarnok magasan a táj fölé magasodik. Az építmény igazán szemet gyönyörködtető látványt nyújt mindenkinek, aki ide látogat, arról nem is beszélve, hogy az épületbe vezető lépcsőről bámulatos panoráma tárul elénk.
 
Az épülettel kapcsolatban az a legérdekesebb kérdés, hogy mégis mit keres ez egyáltalán Németországban?

regensburg wallhala 01


1806-ban egy régóta érő, hatalmas volumenű történelmi esemény zajlott le – amiről mégis kevesen tudnak, ugyanis ekkor omlott össze a Német-Római Birodalom. Az akkor még császárként tevékenykedő Ferenc (I. Ferenc magyar király) volt az, aki felismerte a birodalmat veszélyeztető jeleket, és sok szenvedéstől megmentve, feloszlatta azt. Ez viszont bizonyos uralkodóházaknak és államoknak nem tetszett, ugyanis nekik a birodalom rendszere (ami nem teljesen úgy működött, mint egy abszolutista ország, tekintve, hogy több száz kisebb és nagyobb állam egésze alkotta) jelentette a szuverenitást, azt az egységet, ami megvédte őket az egyéb királyságoktól (Franciaország, Olaszország, stb…).
 Utazási Tipp  
    Fedezd fel velük Németországot

Amikor Napóleon európa átformálását elkezdte, akkor a Habsburg kénytelenek voltak letenni a birodalomról, ugyanis azt már ők sem voltak képesek megvédeni. A kisebb államok viszont nagyon szerették volna emlékeztetni az agresszorokat arra, hogy ők milyen jóban vannak a Habsburgokkal, és hogy mennyire erős a német egység (függetlenül attól, hogy mindkettő felett eljárt az idő). Ez az akkor 21 éves bajor herceg I. Lajos - később király 1825-1848 között - herceg fantáziáját igencsak megindította, és elhatározta, hogy emléket állít ennek az igazán gyümölcsöző időszaknak.
regensburg wallhala 02

Ebből a megfontolásból kezdték el építeni a Regensburg mellett ezt a különös kinézetű építményt (azért ez volt a kiválasztott város, mivel hagyományosan itt tartották még a birodalom ideje alatt a nagygyűléseket). 1830. október 18-án tették le Wallhalla alapkövét - a Lipcsei csata 17 éves évfordulóján - és a Napóleon felett aratott siker 25 éves évfordulóján, 1842. október 18-án adták át.
 
Egyébként az építmény görögös stílusával szinte senki sem volt megelégedve, ennek ellenére I. Lajos ragaszkodott ehhez a megjelenéshez. Ahogy ő fogalmazott, szeretett volna egy olyan helyet a németeknek, mint a görögöknek a timpanon, amit minden itt élő ember szellemi központnak tekinthet, miközben elmerül nemzetük történelmében.
regensburg wallhala 03 

 

Hirdetés

Cikkek Németországról

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben