A Moeraki gömbsziklák - a Maorik szent kövei

 
Új-Zéland Ausztráliához hasonlóan a legfiatalabb kontinens része, így több ezer éven keresztül érintetlen maradt és amikor az újkorban gyarmatosításra került, sok meglepetéssel készült az odalátogatóknak. E vidék történetét és élővilágát mai napig részben homály fedi…
moreaki gombsziklak 01


Egy érdekes őslakos törzs, a Maorik
 
Új-Zélandon él egy olyan törzs, ami bár bennszülöttnek számít, a gyökerei egészen Ázsia partjaiig vezethetők vissza, és Polinéziából származnak. Bejárták az egész óceániai szigetvilágot, amíg Új-Zélandra nem értek az 1300-as évek körül. A törzs jelentős szerepet töltött be a gyarmatosítás előtt, de miután az európaiak feltűntek, társadalmuk összeesett és uralmuk megtört. Az ezt követő években úgy tűnt, hogy a maori kultúra eltűnik a föld színéről, de ez pont fordítva történt: a lélekszámuk a 19. század végére növekedésbe kezdett, és az 1900-as évek közepén kezdett helyreállni a kulturális különbségük az Új-Zélandokkal.
 Utazási Tipp  
    Új Zéland legjobb utazásai

Nevük a maori nyelv maori szavából eredeztethető,
 
ami annyit tesz, hogy „normális”, és hogy „egyszerű”.
 
Ez a „normális” szó kívánja megkülönböztetni a halandó embert a vallási, illetve a szellemi világ tagjaitól. A maorik 1947-ben hoztak egy olyan törvényt, ami kimondja, hogy a hivatalos életben bennszülött helyett minden esetben maorit kell mondani. Így lett a Bennszülött Ügyek Minisztériuma, a Maori Ügyek Minisztériuma.
 
A maorik népességszáma jelenleg 725 000 és a három legnépszerűbb ország a maorik között (Új-Zélandot figyelmen kívül hagyva) Ausztrália (70 000 fő), Anglia (8 000 fő) és az Amerikai Egyesült Államok (3 500 fő).
moreaki gombsziklak 2
 Utazási Tipp  
    Új Zéland legjobb utazásai

Az érdekes képződmény a partok mentén
 
Moeraki sziklák néven híresültek el azok a rendkívül szabályos sziklaalakzatok, amik Moeraki és Hampden település között találhatók. A maorik sok évszázadon keresztül éltek ezen a területen, és nekik is van egy elképzelésük arról, hogy ezek a kövek miért ilyen szabályosak, és hogyan kerülhettek ide. A törzs szerint ezer évvel ezelőtt volt egy szerencsétlen hajótörés a partok mentén, amiben egy vitorláskenuból kiesett a rakomány, amit tárolóedényként funkcionáló lopótökökben szállítottak, és ezek kövültek meg.
 
A tudományos magyarázat szerint a természet formálta a köveket, de nem az erózió által, hanem egy olyan folyamat zajlott le, mint ami az igazgyöngy kialakulása során zajlik a kagylóban, vagyis a kövek a karbonátok kristályosodásával keletkezhettek és kör formát vettek fel a végén.

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben