A Miskolctapolcai barlangfürdő története a kezdetektől napjainkig

 
A település mindig is fontos szerepet játszott az anyaváros életében, elég csak arra gondolni, hogy a várost és a környéket uraló nemzetség leszármazottjait ide temették. A Miskolctapolcán épült Bencés kolostor romjait ma a Barlangfürdő bejáratánál lehet megtekinteni. A török hódoltság idejéig a 14. századtól kezdve a település fontos vallási szerepet töltött be a térség életében, nagyon sok szerzetes vonult ide. A török támadások után a falu elnéptelenedett, a szerzetesek és a város lakói elmenekültek, otthagyva a megmaradt épületeket az enyészetnek.

miskolctapolca barlangfurdo 02
forrás:wikimedia.org

A településsel aztán a 18. század elején kezdett el törődni a helyi apát, aki azt javasolta a város vezetőségének, hogy hozzák rendbe a lepusztult területet és újra nyissák meg a fürdőt. A vezetés csak akkor volt hajlandó foglalkozni a fürdő kérdésével, ha az apát bizonyítani tudja, hogy ott gyógyvíz található. Éppen ezért orvosokat hozatott Kassáról, akik megerősítették a gyógyító hatást.
 
Fontos dátumok a fürdő életében:
 
· 1743 – a fürdő megtervezése
· 18. század második fele – a területet ismételten kezdik elhanyagolni
· 1837 – a fürdő felújítása
· 1900 körül – a város igazi fejlődésének a megindulása
· 1925 – üdülőövezetté vált
· 1934 – hivatalosan is üdülőhely lett
· 1938 – megépült egy jeles magyar építész tervei alapján a Tavi fürdő, ami egy zártkupolájú helység lett egy melegvízű tó felett
· 1941 – átadják a ma is látható fürdőnek alapjait képző épületet
· 1959 – első barlangi fürdőteszt
· 1969 – a Tavi fürdő lebontása, a kagylómedence megépítése
· 1980-as évek eleje – több, eddig ismeretlen barlangjárat feltárása
· 1998-2005 – az új barlangjáratok járhatóságának kiépítése
 
A fürdő üzemeltetői a ’40-es években döbbentek rá arra, hogy a külföldi igények kielégítésére muszáj egy új, európai mintájú fürdőt is kiépíteniük. Az itt található barlangokban folyó víz 30 Celsius fokos hőmérsékletével egyedülálló volt (most is az), éppen ezért az összes ilyen, turisztikai szempontból kiaknázható dologra próbálták a fürdő hírnevét felépíteni. Rövidesen, amikor régészeti feltárásokat végeztek a régi barlangfürdőben, egy új forrást találtak, ami még(!) melegebb volt az előzőnél a maga 31,5 Celsius fokos hőmérsékletével.
miskolctapolca barlangfurdo 01
forrás:wikimedia.org

A barlang belseje
 
A fürdőcsarnok nagy medencéjéből eljutunk a nagyon jó kialakítással rendelkező régi barlangi medencékhez, amikhez tartozik több más extra szolgáltatás, mint például a vadvíz. Az új részek közül említésre méltó a Csillagterem, ahol a mennyezeten található kupolán egy fantasztikusan kidolgozott csillagtérkép magasodik a látogatók fölé. Ez pedig olyan fajta érzést kelt a fürdőzőkben, hogy a szabad, csillagos ég alatt pihenhetnek.
 
Bentebb is található egy érdekes fürdőszoba, a Római terem, ami onnan kapta a nevét, hogy a téglákkal körülvett terem a római kor építészetét idézi. A harmadik új terem különlegessége az, hogy a medence fölött egy hídon is átkelhetnek a látogatók a kékesen tükröződő barlangvíz fölött.
 
 
Árak - tájékoztató jellegűek!!
 
  • A (korlátlan) felnőtt jegyár hétköznapokon és hétvégéken 3800Ft
  • A (korlátlan) gyermek, diák, nyugdíjas jegy 2850Ft
  • 4 éves korig a belépés ingyenes.
  • A (négy órás) felnőtt belépőjegy ára 2700Ft.
  • A (négy órás) gyermek/nyugdíjas/diák belépőjegy ára 2300Ft.

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben