A malborki Marienburg vár - rövid története, érdekességei


Történetünk 1190-ben kezdődik Izraelben, amikor német keresztes lovagok megalapították a Teuton Lovagrendet. A fő feladatok ekkoriban a Szentföldön megsebesült katonák ápolása volt, de rövidesen a pápa megváltoztatta a státuszukat és a pogányok elleni harcra szólította fel a rendet. Székhelyüket rövidesen áttették Velencébe, ahonnan II. András magyar király invitálta őket Erdélybe, a királyság határának védelmére. Bár voltak jó harcosok a soraikban, a tagok többsége véletlenszerűen csatlakozott a rendhez. Hiányzott belőlük a fegyelem, így elkezdték fosztogatni Erdélyt, amiért András elküldte őket.

Marienburg malbork castle 01

Ezután Észak-Lengyelországba vitte az útjuk, ugyanis Konrád herceg segítséget kért a pogány poroszok ellen, a lovagrend pedig szívesen ajánlotta fel szolgálatait. Marienburgban a munkálatok 1280-ban kezdődtek. Helyszínnek egy síkság bizonyult a legjobbnak (magaslat nem volt a környéken), de mivel közvetlenül egy folyó mellé épült, a védelem egy része biztosnak tűnt. 1309-ben ideköltözött a nagymester is, aki országot alapított a pogányok ellen. A vár jelentős része már ekkor is állt, és a jelenléte forgalmassá tette a folyót és egy város születéséhez vezetett.
 Utazási Tipp  
    Fedezze fel velünk Lengyelországot

A folytatáshoz tudni kell, hogy a lovagrend nem a legbékésebb módon térítette az embereket, ellenszegülés esetén, vagy ha téríthetetlennek bizonyult az ember, azonnali halált érdemelt. Ezt elégelte meg a két környező állam, Lengyelország és Litvánia, akik a túlkapások hatására háborúba vonultak a lovagrend ellen. A döntő ütközetet 1410-ben Tannenbergben ők nyerték meg, ami véglegesen megpecsételte sorsukat. Marienburg egészen 1457-ig nem került lengyel kézre, viszont ennek bukásával a Teuton Lovagrend mindenét elvesztette. 1809-ben Napóleon felszámolta, amivel az egyházi privilégiumai megszűntek. Ennek ellenére ma is létezik a rend, ami karitatív tevékenységeket végez.
Marienburg malbork castle 02

Sokáig nem volt a lengyeleknek elég pénze arra, hogy az ostrom utáni várat rendbe hozzák. 1626-tól 1629-ig a svédekhez került a vár, akik kilenc földbástyával próbáltak erősíteni rajta, de végül a lengyelek visszaszerezték. 1772-ben elfoglalták a poroszok és újkori védelmi eszközökkel látták el, így elvesztette a középkori jellegét. A napóleoni háborúk után a poroszok neki láttak a felújításnak, Conrad Steinbrecht segítségével. A második világháború alatt a náci vezetők előszeretettel tartottak itt estélyeket, bálokat, majd a szovjet előrenyomulás következtében a komplexum 80%-a a földdel lett egyenlővé. 1957-ben Malbork felszabadításának 500 éves évfordulójára és a vár restraurálására szocialista bizottságot hoztak létre, aminek köszünhetően a várat 1965-ben megnyitották a nagyközönség számára!

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben