A Linderhof kastély, II. Lajos harmadik álma

 
Élete során többször is hihetetlen építményeket álmodott meg, mint például a neuschwansteini kastély, ami a Disney filmek elején is szerepel, vagy éppen a hatalmas, Versailles-i mintára épült Herrenchiemsee. Az előbb említett két kastély egyike sem épült fel teljesen a király élete alatt, viszont a linderhofi igen, nemhiába volt a király – és a látogatók – kedvence.

 Utazási Tipp  
    Bajoroszági utazások, szállások

II. Lajos tisztelte a francia építészetet, és nagyon nagy hódolója volt a 18. század nagy francia királyának, XIV. Lajosnak, a Napkirálynak. A király többször is járt Versailles-ban, amik után mindig elhatározta, hogy felépített egy hasonlóan fényűző és szép kastélyt. Egyik ilyen útja során megvette a Linderhof nevű vadászterületet – ahol már egyébként is apja, II. Miksa vett egy vadászházat -, hogy ott felépülhessen a kastély.
linderhof szoveg kozott01

Az építési munkálatokban itt is Georg Dollman neves hírű 19. századi építész segédkezett, a munkálatok 1870-ben kezdődtek meg, és nyolc évvel később, 1878-ban fejeződtek be.
 
A király bár sok kastély építését megkezdte, ez volt az egyetlen, ami korai halála előtt felépült.
 
A Starnberger-tóban történt rejtélyes tragédiáig ez volt II. Lajos kedvenc lakhelye. A kastély előtt a Versailles-i mintára megépült kert kap helyet, aminek az ékköve az a medence, aminek a közepén aranyozott szobor található, és innen egy 30 méter magas vízsugár kápráztatja el a látogatókat. A szobor egy anyát (vagy egyes feltételezések szerint egy álmodozó ifjút), és több gyermekét ábrázolja, az anya középen foglal helyet, körülötte játszanak a gyerekek.
 
A többi, II. Lajos által épített kastélyokhoz hasonlóan,
 
a belső termekben, szobákban itt is tilos fotókat és videókat készíteni.
 
Közvetlenül a bejárat után található a kastély legnagyobb terme, az előcsarnok, amit vörös márványoszlopok ékesítenek és a közepén XIV. Lajos bronz lovasszobra található. E fölött latinul található a Bourbonok szállóigévé vált jelmondata, vagyis a „Nec Pluribus Impar”, ami magyarul nagyjából annyit tesz, hogy „Mindenek felett álló”.
linderhof szoveg kozott02

A kastélyban található még egy Nyugati Gobelinszoba, vagyis egy – szintén – francia mintára elkészült zeneszoba, és egy fogadószoba, ami ebben az épületben még a király számára a tróntermet jelenthette. 1884-ben építették át a királykék színű hálószobát, így az épület egyik legnagyobb termévé nőve ki magát. Az ebben a szobában található márványoszlopok, márványszobrok és neves festőművészek által festett freskók az antik mitológia világát idézik.
 
A helységet egy 108 gyertyával ellátott kristálycsillár koronázza meg.

 Utazási Tipp  
    Bajoroszági utazások, szállások

Közvetlenül a hálószoba mellett található a királyi öltöző, aminek a falai – ötletesen – a 18. századi francia udvari életet mutatják be, amin helyet kapott Dubarry grófnő portréja, aki a Napkirály szeretője volt. Ebben a kastélyban is nagyon sok helyen fellelhető a Meissenből származó mesteri munkával elkészített porcelán. II. Lajos nagyon szerette Wagnert, és éppen miatta alakították ki a kert végében található sziklaajtót,
 
amiből út nyílik a mesterségesen kialakított cseppkőbarlangba, a Vénusz barlangba.

 

Hirdetés

Cikkek Németországról

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben