A legfontosabb tudnivalók, mielőtt Horvátországba utazol  • Horvátországba ne vigyél magaddal eurót, hiszen nem az euró zóna része. Ha mégis csak euró lenne nálunk, akkor arra számítsunk, hogy a nagyobb éttermekben, bevásárló központokban fogadják el a pénzünket. A horvát pénznem a kuna, ami kb 42 Ft-ot* ér.

miert eppen horvatorszag 02


  • Vasárnap utazz Horvátországba! A szombat, mint az „első nap a hétvégéből” jó ötletnek tűnik, egészen addig, amíg nem kerülünk egy 25-30 km-es dugóba, ugyanis minden nagyobb szálláson ekkor van a váltónap, és a legtöbben ekkor indulnak haza. A tengerpart felé Zágrábon át visz az út, ez viszont problémás lehet, ugyanis a legnagyobb torlódás itt várható. (A határátkelésnél általában a 7-es főút a leggyorsabb, ennek javára lehet mellőzni az autópályát)
  • Horvátországban a legtöbb turista megtapasztalja a helyi autópálya rendszer sajátosságát, a kapus rendszert. Felhajtáskor kapunk egy kis kártyát, majd lehajtáskor az autópálya kezelőnél kell fizetni az áthaladásért. Maga a procedúra nem – annyira – kellemetlen, ugyanis rövid a folyamat, csak a több ezer pihenni vágyó duzzasztja fel a dolgot. Ha hétköznap utazunk, bankkártyával fizetünk és van ENC-nk (minden kapunál külön helyen tudnak ezzel az autósok áthaladni, és sokszor a leálló sávban lesz lehetőség utazni), akkor ebből tényleg nem fog kellemetlenség akadni.

 Utazási Tipp  
    Horvátország legjobb
utazásai, szállásai

  • Az autópálya díjazása attól függ, hogy mekkora távolságra utazunk. A legnagyobb díj 250 kuna (ez Zágrábtól kb 10 500 Ft*), míg egy Zágrábba tartó út 47 kuna körül mozog (kb 2000 Ft*).
  • Az árakba a parkolást is érdemes bekalkulálni, ugyanis ez városonként eltérhet. A parkolás átlagosan 6-8* Kuna között mozog, de például Dubrovnikban 40 kunát* is elkérhetnek érte.
  • Horvátországba érvényes útlevéllel vagy személyigazolvánnyal lehet utazni, a határátkelőknél pedig fel kell mutatni a vezetői engedélyt, a forgalmi engedélyt és a zöldkártyát. A utasbiztosítási papírokat is tartsuk magunknál, feltéve, ha kötöttünk ilyet Magyarországon.
  • Fontos telefonszámok:
- Segélyhívó: 112
- Tűzoltóság: 193
- Mentő: 194
- Rendőrség: 192
- Segélyszolgálat: 1987

*Az árak tájékoztató jellegűek

 

Hirdetés

Hirdetés

Cikkek Horvátországból

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben