A Krisna-völgyben mindenki békét talál


Somogyvámos ismert történelme az avar korig nyúlik vissza. Téglából épült román stílusú katolikus temploma a XII. századi eredetű. Az évi 25-30 ezer odalátogató turista azonban mégsem ezért látogat oda, hanem a különleges hangulatú Krisna-völgy kedvéért. Egy kis darab India épült fel a Somogy megyei Somogyvámos területén a 90-es évek elejétől, amikor megvásároltak a Krisna tudatú hívők egy 266 hektáros egykori birkalegelőt a település szélén. Az elmúlt közel három évtized alatt áldozatos munkával egy különleges világot hoztak létre maguknak, ami egyidejűleg ökofarm, vallási közösség és turista látnivaló is.
krisna volgy 01
forrás: youtube.com

Az első naptól kezdve közösen dolgoztak egy önfenntartó gazdaságon. Alapelvük a hagyományos technológiájú közös munka és vallásgyakorláson alapuló szociális fejlődés volt. Az egykori kietlen mezőn létrehoztak egy újszerű természet közeli új mintagazdaságot. Botanikus kertjükben mára több, mint 950 féle bokor és fa fajtát találni. Nem használják az országos közműveket. A házaikban és irodáikban szükséges áramot a nap és a szél erejével állítják elő, vizük pedig a saját kútjaikból származik.
 Utazási Tipp  
    Last minute szállások
a Balatonnál

A szennyvízkérdést egy nádzónás tisztítórendszerrel oldották meg, a mosáshoz, takarításhoz és tisztálkodáshoz környezetbarát szereket használnak. A szükséges élelmiszerek nagy részét is maguk állítják elő. Saját bio kertjük van, 2008-ban épült pincéjükben raktározzák el a saját termesztésű, hagyományos módon konzervált ételeiket. Aki szereti a búcsúkat, időzítse a látogatását július 3. hetére, amikor 3 napos ünnepi rendezvénysorozaton lehet felfedezni Krisna-völgy világát.
krisna volgy 02
forrás: youtube.com

Látnivalók a Krisna-völgyben

A Krisna-völgy látogatói egy külső parkolóban hagyhatják járműveiket. A látogatás egész évben 10 és 17 óra között lehetséges. A belépőjegyek megváltása utána vendégek barátságosan viselkedő helyi vezetőkkel sétálnak körbe a területen, aki közben mesél a látottakról, bemutatja a gazdálkodásukat és mesél a hétköznapjaikról. A templomba vezető út mentén dísztavak, kézműves bolt, tehenészet és szép szentélyek láthatóak. A templomba érkezőket pedig óránként vezetik körbe csoportosan. Bemutatják a Krisna-tudat filozófiáját és a hely történetét is. A látogatóktól itt is kérik a templomokban szokásos illemszabályok betartását, valamint a dohányzás, alkohol, drog, hús, hal és tojás fogyasztása is szigorúan tilos a Krisna Völgy egész területén. Kutyával és macskával sem lehetséges a látogatás.


TIPP: A Krisna-völgyi belépők felmutatásával 10 % kedvezmény jár sok más somogyi látványosságnál (Kaposvári Virágfürdő, Várda Szász Endre kastélymúzeum, Patca –Katica tanya, Zselici Csillagpark)


A látogatás végén adományokért könyveket kaphatunk, az étteremben indiai ínyencségeket lehet megkóstolni és az ajándékboltjukban indiai csecsebecséket lehet vásárolni. A Krisna-völgyi látogatásra 3-4 órát érdemes betervezni, érdemes összekötni a látogatást más Somogy megyei nevezetességek felkeresésével is.

 

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

© 2022 - Cartour Magazin - Minden jog fenntartva
Eng. szám: U-001966
Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben